Rachida Tlaib visszautasította Izrael engedélyét, hogy beutazzon Ciszjordániába

ma7 | MTI 2019. augusztus 16., 18:52

Rachida Tlaib amerikai demokrata párti képviselőnő pénteken visszautasította Izrael engedélyét arra, hogy beutazzon Ciszjordániába.

Rashida Tlaib időnként ilyen performancokat is bemutat a bizottsági üléseken Fotó: Washington Examiner

A palesztin gyökerű michigani képviselőnő közölte: inkább nem látogatja meg a palesztin területeken élő családját, mert bár az izraeli kormányzat mégis megadja neki a vízumot, de "súlyos feltételeket" szabott és ő ezt megalázónak érzi.

Az izraeli kormány csütörtökön jelentette be, hogy megtagadja a beutazási vízumot két amerikai demokrata párti képviselőnőtől: Rashida Tlaibtól és Ilhan Omar minnesotai politikustól. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a döntés bejelentésekor arra hivatkozott, hogy a két demokrata párti politikus a tervek szerint csakis a palesztin területekre és Kelet-Jeruzsálembe látogatott volna, provokatív céllal. Péntek reggel azonban Jeruzsálemben bejelentették, hogy a Tlaibra vonatkozó tiltást humanitárius okokból megváltoztatták, így a képviselőnő meglátogathatja Ciszjordániában élő rokonait.

Rachida Tlaib Twitteren utasította vissza a vízumot, mert - mint írta - "nem hajolok meg (Izrael) elnyomó és rasszista politikája előtt".

Meglátogatandó nagyanyjára utalva leszögezte:

ő nem akarja, hogy engem elhallgattassanak és bűnözőként kezeljenek (...) Úgy döntötten, hogy ilyen elnyomó körülmények között történő meglátogatása ellentmond mindennek, amiben hiszek, ellentmond a rasszizmus, az elnyomás és az igazságtalanság elleni harcnak".

Arie Deri izraeli belügyminiszter válaszul pénteki Twitter-üzenetében provokációnak nevezte Tlaib látogatási szándékát, hozzátéve, hogy szerinte Tlaib gyűlölete Izrael ellen erősebb a nagyanyja iránti szeretetnél.

A témával kapcsolatos korábbi cikkünk itt olvasható.

0 HOZZÁSZÓLÁS