lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2019. október 9., 10:32

Pelosi: törvénybe ütköző, hogy a Fehér Ház nem működik együtt az impeachment előkészítésében

Törvénybe ütközőnek nevezte Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke, hogy a Fehér Ház nem hajlandó együttműködni az elnök alkotmányos felmentését célzó eljáráshoz (impeachment) szükséges képviselőházi vizsgálatok lefolytatásában.

trump-pelosi-impeachment.jpg
Fotó: People

A képviselőház demokrata párti vezetőihez intézett levélben a Fehér Ház alkotmányos szempontból illegitimnek nyilvánította az előzetes képviselőházi meghallgatásokat, és azzal vádolta meg a Demokrata Párt politikusait, hogy politikai színjátékban vesznek részt. A levélben felszólították az eljárás kezdeményezőit, hogy hagyjanak fel a vizsgálatok lefolytatásával, amellyel a Fehér Ház szerint csupán az a céljuk, hogy megváltoztassák a 2016-os elnökválasztás eredményét, amely akkor Donald Trump győzelmét hozta.

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága gyorsított ütemben hívja be és hallgatja meg azokat a tisztségviselőket, akik szerintük érintettek lehetnek a Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetés nyomán kirobbant botrányban, amely miatt a demokraták megindítanák az elnök alkotmányos felmentéséhez vezető eljárást. A vitatott telefonbeszélgetésről készült feljegyzés szerint az újraválasztásáért küzdő Donald Trump "szívességet" kért az ukrán elnöktől, és azt javasolta, hogy vizsgálják ki Joe Biden volt alelnök - egyúttal a rivális Demokrata Párt jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa -, valamint fia, Hunter Biden korábbi jövedelmező ukrajnai üzleti ügyeit. Egyes vélemények szerint ezzel Trump hivatali visszaélést követett el, és nyomást gyakorolt az ukrán államfőre.

Kedden az amerikai külügyminisztérium megtiltotta Gordon Sondland nagykövetnek, hogy tanúvallomást tegyen a képviselőházi bizottságokban. Az Egyesült Államok Európai Unió melletti nagykövetének kedden délelőtt kellett volna megjelennie a képviselőház vizsgálatot folytató három bizottsága előtti meghallgatáson, ahol az Ukrajnával kapcsolatos botrányban játszott szerepéről kellett volna beszámolnia.

Donald Trump egy Twitter-bejegyzésben azt írta: "szeretné elküldeni" Sondlandet a meghallgatásra, "de sajnos egy teljesen kompromittálódott, szabálytalanul működő bíróság előtt tenne tanúvallomást".

A Fehér Ház azt kifogásolta, hogy a képviselőház nem szavazott e vizsgálatok megindításáról. A demokrata párti törvényhozók viszont azzal érvelnek, hogy a képviselőháznak nem szükséges erről külön szavaznia, mert a testületnek alkotmányos felhatalmazása van arra, hogy ellenőrizze a Fehér Házat.

Nancy Pelosi szerint a Fehér Ház elutasító hozzáállása az impeachment eljárás előkészítéséhez "egyértelműen helytelen". Helyi idő szerint kedden kiadott közleményében a házelnök azt üzente Trumpnak, hogy elnökként nem áll a törvények fölött, és felelősségre fogják vonni. Pelosi úgy vélte, hogy a Fehér Ház levele a legújabb próbálkozás arra, hogy eltussolják azt az árulást, amelyet Trump az amerikai demokráciával szemben elkövetett. Hozzátette: egyre több bizonyíték utal arra, hogy az elnök visszaélt a hatalmával, és megszegte az alkotmány védelmére tett esküjét.

Az amerikai elnök elzárkózása az együttműködéstől patthelyzetet teremt a végrehajtó és a törvényhozói ág között, azt várhatóan bíróság előtt kell majd feloldani - vélte Pelosi.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.