2019. február 8., 18:08

Párizs: elég az olasz vezetők játszadozásából

Franciaország azt kívánta jelezni római nagykövetének konzultációra történő hazahívásával, hogy megelégelte az olasz vezetők játszadozását, és azt, hogy bele akarnak szólni egy szomszédos ország belpolitikájába - jelentette ki egy pénteki nyilatkozatában a francia Európa-ügyi miniszter.

napoleon2.jpg

Nathalie Loiseau a Radio Classique-nak adott interjújában Párizs előző napi lépésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem a helyzet "dramatizálásról van szó", hanem arról, hogy kimondták,

"itt a vége a szórakozásnak".

Kitért Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes franciaországi látogatására, amelynek során az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője - mint arról kedden beszámolt - találkozott a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tüntető sárgamellényes mozgalom vezetőivel.

Hogy egy külföldi kormánytag, aki Franciaországba jön, támogasson még csak nem is egy politikai vezetőt, hanem olyan valakit, aki polgárháborúra, az elnök megdöntésére szólít fel, és katonai kormányt szeretne - ilyen még soha nem történt

- hangsúlyozta Loiseau, hozzátéve, hogy ez

képtelen beavatkozás, barátságtalan gesztus olyan emberek részéről, akik állítólag kormányoznak, és akiknek prioritása az olaszok érdeke kell, hogy legyen.

Di Maio látogatása a sárgamellényes tüntetők körében is feszültséget keltett: az európai parlamenti választásokon Állampolgári Kezdeményezés Tömörülése (RIC) néven induló sárgamellényesek listavezetője, Ingrid Levavasseur is az utolsó pillanatban értesült arról, hogy a listán szereplő Christophe Chalencon találkozót tervez Luigi Di Maióval.

Válaszul az olasz kormánytagok csütörtöki megszólalásaira, amelyekben jelezték, hogy készek a párbeszédre a francia kormánnyal, Benjamin Grivaux kormányszóvivő azt mondta: a párbeszéd soha nem szakadt meg, hiszen az európai találkozókon Luigi Di Maio és a másik olasz kormányfőhelyettes, a Liga pártot vezető Matteao Salvini egy asztalhoz ül francia kollegáival, az olasz kormányfő, Giuseppe Conte pedig már többször találkozott Emmanuel Macron francia államfővel.

A szóvivő szerint a római francia nagykövet hazahívása erős jelzés volt, amelyre azért volt szükség, mert Olaszország történelmi szövetségese Franciaországnak és az Európai Unió egyik alapítója.

Mint mondta, a francia kormányt az érdekli, hogy az európaiaknak jobb legyen. A "nacionalista lepra", a populizmus és az Európával szembeni bizalmatlanság visszaszorítására pedig a partnereikkel való együttműködés folytatását nevezte megoldásnak, köztük például a Lyon és Torino közötti nagysebességű vasút építésének folytatását.

Közben Luigi Di Maio a Le Monde című francia napilap pénteki délutáni számában megjelent írásában próbált magyarázattal szolgálni arra, hogy miért akart találkozni a sárgamellényesekkel, miközben továbbra is együtt kíván működni a francia kormánnyal.

Hivatkozási alapként tekintünk az önök népére, nem ellenségként, és a politikai nézeteltérések az olasz és a francia kormány között nem érinthetik azt a történelmi baráti viszonyt, amely összeköti a két népet és a két államot

- hangoztatta. Hozzátette, mindig is

az európai szociális jogok hajnalcsillagaként tekintett Franciaországra és a gondoskodó állami rendszerére.

 Ugyanakkor szerinte "ultraliberális politikájukkal" a jobb- és a baloldali pártok is bizonytalanná tették a franciák életét, csökkentették életszínvonalukat.

A sárgamellényesek egyes követeléseit pedig azért tartja fontosnak - magyarázta Di Maio -, mert azokkal szerinte "meghaladják a bal- és a jobboldalt", s "az állampolgárt, illetve annak igényeit helyezik a középpontba egy ideológián túli attitűddel".

Párizs és Róma között egyre feszültebbé vált a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában koalícióra lépett a bevándorlásellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. Az utolsó cseppet a pohárban Luigi Di Maio látogatása jelentette.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.