Oroszországba utazik Nicolás Maduro venezuelai elnök

2019. szeptember 24., 06:11
ma7 | MTI

Nicolás Maduro venezuelai elnök keddre virradóra bejelentette, hogy "a következő órákban" Oroszországba utazik hivatalos látogatásra, találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel és jelentős orosz vállalkozói csoportokkal.

maduro-putyin.jpg
Fotó: PanamPost
"Órákon belül útnak indulok Oroszországba hivatalos látogatásra, hogy találkozzam barátommal és elvtársammal, Vlagyimir Putyinnal" - jelentette be maga a venezuelai elnök. Jelezte: látogatása során vendéglátóival áttekinti a kétoldalú kapcsolatok "egész dinamikáját", az együttműködés minden területét. Mint közölte, programján találkozó is szerepel "fontos vállalkozói csoportokkal".

Mint fogalmazott, Venezuela egyértelműen halad a maga által kijelölt úton, amely "egy új világ építésének az útja". "Azért megyek Oroszországba, hogy tovább erősítsem a nemzetközi kapcsolatokat az új világgal, a többpólusú világgal, a többközpontú világgal" - mondta.

Oroszország (Kubával és Kínával együtt) e latin-amerikai ország legfőbb szövetségese, különösen azután, hogy Venezuela belpolitikai helyzete megosztani látszik a világot. A dél-amerikai országot súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válság sújtja, amely januárban mélyült el, miután Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen.

Noha Guaidót mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének, köztük az elsők között az Egyesült Államok, más országok - például Oroszország - továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.

Kövesse facebook oldalunkat is!