Netanjahu annektálná a ciszjordániai zsidó telepeket

ma7 | MTI 2019. szeptember 16., 11:40

Az izraeli választási kampány hajrájában egyre durvább ígéretekkel áll elő a miniszterelnök.

Ciszjordánia összes zsidó telepének annektálását ígérte választási győzelme esetén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn, az izraeli hadsereg rádiójának adott interjúján.

"Ki fogom terjeszteni az izraeli fennhatóságot minden telepre és a zsidó örökség szempontjából fontos helyre" – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a terv azokra a néhány százfős telepekre is vonatkozik, amelyek mélyen a palesztinok lakta övezetekben fekszenek.

Netanjahu leszögezte, hogy tervéről már tájékoztatta Donald Trump amerikai elnököt is, valamint azt mondta, a Fehér Ház nem sokkal az izraeli választások után nyilvánosságra hozza az izraeli-palesztin rendezést célzó béketervét.

A választási hajrában az izraeli kormányfő többször hangoztatta a zsidó telepek annektálására vonatkozó elképzelését. A múlt héten már bejelentette, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet, valamint a Holt-tenger északi részét is.

Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök erre reagálva Netanjahut a békefolyamat legnagyobb tönkretevőjének nevezte.

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, mert az áprilisi választások után Netanjahu mint miniszterelnök-jelölt megfelelő számú koalíciós partner hiányában nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.

A miniszterelnök az előző, április 9-én tartott választások előtt is megígérte a Ciszjordániában felépített izraeli települések annektálását.

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.

A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott, Izrael azonban biztonsági és történelmi okok alapján visszautasítja ezt az álláspontot. A palesztinok attól tartanak, hogy a szeptember közepi választások utánra ígért új amerikai béketerv Izraelt fogja támogatni, és korlátozza jövendő államuk területét.
0 HOZZÁSZÓLÁS