2019. június 20., 16:29

Nem kerültek szóba vitás kérdések a Čaputová-Zeman találkozón

Viszonylag sokféle téma merült fel az elnöki találkozón, ennek ellenére nem volt vita Zuzana Čaputová és Miloš Zeman között. A szlovák és a cseh államfő ezt az újonnan beiktatott szlovák elnök csütörtöki prágai hivatalos látogatása kapcsán jelentette ki.

Čaputová és Zeman
Fotó: TASR

„Nem mondom, hogy később nem lesznek közöttünk véleménykülönbségek, de ezen az első látogatáson nem volt ilyen" - mondta Čaputová.

Ezt Zeman is megerősítette, és hozzátette: „nem merült fel egyetlen vitás kérdés sem”. De nem volt unalmas – fogalmazott. „A barátságos légkör mindig inspiráló egy találkozón" – mondta.

Zeman megköszönte Čaputovának, hogy pártolja a pozsonyi cseh ház létrehozását. Čaputová kijelentette, elismeri a jelenlegi elnök, akkori cseh miniszterelnök munkáját, amit Szlovákia és Csehország szétválása során kifejtett.

„Húsz év telt el azóta, hogy megoldódtak a vagyoni viták is, és azt hiszem, konstruktív kapcsolatok alakultak ki a két ország között” – mondta Čaputová.

Mindkét elnök kifejezte azt a szándékát, hogy részt venne a bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmából rendezendő közös megemlékezésen.

Zeman jókívánságait fejezte ki Čaputovának, de nem csak a rá váró elnöki feladatokkal kapcsolatosan, hanem pénteki (június 21.) születésnapjához is gratulált. A köztársasági elnökök Szlovákiában is találkoznak, Čaputová meghívta Zemant Pozsonyba.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.