2019. szeptember 12., 11:57

Múzeumot emelne Antonio Salazar egykori portugál diktátornak szülővárosa

Múzeumot emelne Antonio Salazar egykori portugál diktátornak szülővárosa, a lisszaboni parlament határozatban ítélte el a sokak által vitatott tervet.

portu-salazar-kultusz.jpg
Fotó: ma7

A baloldali pártok által, a jobboldali képviselők tartózkodása mellett megszavazott szerdai határozat szerint a terv "sérti a diktatúra áldozatainak emlékét" és "a demokrácia arculcsapását" jelenti. A dokumentum felszólít minden szervezetet, hogy tagadja meg a támogatást a projekttől.

A portugál parlament azután vette fel napirendjére a kérdést, hogy az ellenzők egy online petícióban 17 ezer aláírást gyűjtöttek össze, 200 egykori politikai fogoly pedig levélben követelte a kormánytól a múzeumnyitás megakadályozását, arra hivatkozva, hogy a létesítmény szélsőjobboldaliak zarándokhelyévé válhat.

A parlamentnek nincs joga betiltani az észak-portugáliai Santa Comba Daóban tervezett múzeumot, a végső szót a helyi hatóságok mondják ki. A vitatott intézményt a város Vimieiro nevű részében, Salazar szülőháza mellett, egy, a nevét viselő ódon iskolaépületben (Escola-Cantina Salazar) tervezik megnyitni az év végére. A városrész főutcája is az egykori politikus nevét viseli.

Santa Comba Dao önkormányzata azt hangoztatja, hogy egyáltalán nem áll szándékukban a néhai diktátor dicsőítése. Leonel Gouveia szocialista polgármester azt mondta az Expresso című lapnak, hogy a múzeum a Salazar-rezsim történetének tanulmányozására szolgáló hely lenne, nem pedig valamiféle "szentély a nacionalistáknak".

Antonio de Oliveira Salazar, Európa leghosszabb ideig hatalmon lévő jobboldali diktátora 1932-től 1968-ig irányította vaskézzel a dél-európai országot.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.