Moldovai válság: Oroszbarát és EU-párti erők politikai összecsapása

ma7 2019. június 10., 16:32

A moldovai alkotmánybíróság vasárnap reggel ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Igor Dodon oroszbarát államelnököt, miután az megtagadta a parlament feloszlatását és az előrehozott választások kiírását. Moldovában ugyanis a parlamenti választások után kialakult patthelyzet miatt három hónap alatt sem sikerült kormányt alakítaniuk a törvényhozásba bejutott pártoknak.

Ideiglenesen Pavel Filip volt miniszterelnök vette át az államelnöki tisztséget, majd rögtön az alkotmánybírósághoz fordult, amely vasárnap fel is oszlatta a parlamentet. Filip szeptember 6-ára előrehozott választásokat írt ki.

Ezt megelőzően, szombaton az EU-párti és korrupcióellenes ACUM (Most) pártszövetség, amit Maia Sandu vezet, megállapodott az oroszbarát (és Oroszország által is támogatott) szocialistákkal, Dodon korábbi pártjával, hogy kormányt alakítanak. Ezt azonban a Demokrata Párt (Pavel Filip pártja) nem tekintette jogszerűnek, ezért is fordult az alkotmánybírósághoz.

Igor Dodon felfüggesztett államelnök a vasárnapra virradó éjszakát családjával együtt orosz felségterületen töltötte, a chişinau-i orosz nagykövetséghez tartozó szállodában.

A moldovai alkotmánybíróságot Vlad Plahotniuk oligarcha, a Demokrata Párt vezetője ellenőrzi. Plahotniuc vélhetően azért lendült akcióba, mivel az ACUM és Dodon szocialistái pénteken arról is döntöttek a parlamentben, hogy a korrupció elleni harc élénkítése jegyében leváltják a korrupcióellenes hivatal és a moldovai titkosszolgálat vezetőjét. Az „oligarchátlanítóként” emlegetett parlamenti ülésen egyébként ott volt az orosz, az amerikai és az EU-nagykövet is.

A menesztett államfő és pártja elleni hangulatot fokozta, hogy publika.md moldáv portál szombaton Igor Dodont kompromittáló videókat kezdett közölni. Az egyiken Dodon elmondja Plahotniucnak, hogy a szocialista pártot az oroszok pénzelik, havonta 700 ezer és egymillió dollár közötti összeggel. Egy másik videón Dodon azt ígéri Plahotniucnak, hogy ha belemegy Moldova föderalizálásába, az orosz vezetés közbenjár, hogy ejtsék ellene (vagyis Plahotiuc ellen) a korrupciós vádakat.

Közben a moldovai országos rendőrfőnök kijelentette: semmilyen utasítást nem fogad el az új kormánytól, sem annak belügyminiszterétől, s csak utóbbi hivatali elődjének, a demokrata párti Alexandru Jizdannak hajlandó engedelmeskedni. Eközben az ellenzékbe szorult Moldovai Demokrata Párt vasárnap tüntetést tartott a főváros, Chisinau szívében, a parlament épülete előtt. A tüntetők azt skandálták, hogy “Dodon, te hazaáruló” és lemondását követelték.

Képgalériánk:

A helyzet biztonságpolitikai súlyosságát jelzi, hogy Moldova az Európai Unióval társult ország, szomszédos az EU-val és a NATO-val, viszont rettentő nagy a korrupció és Moszkva nagyon nem nézi jó szemmel a hajdani Szovjetunió tagállamának nyugat felé tekintgetését.

Forrás: V4NA
0 HOZZÁSZÓLÁS