2019. május 26., 18:35

Mintegy 700 embert fertőzött meg HIV-vírus Pakisztán déli részén, többségük gyermek

Mintegy 700 embert, többségükben gyermekeket fertőzött meg a HIV-vírus Pakisztán déli részében, egyesek használt injekciós tűvel fertőződtek meg - közölték vasárnap a hatóságok.

hiv-pakisztan.jpg
Fotó: Archívum

"Hatszáznyolcvanegy ember, közöttük 537 két és tizenkét év közötti gyermek HIV-tesztje lett pozitív tegnapig Szindh tartomány Ratodero körzetében - jelentette be Zafar Mirza, Imrán Hán miniszterelnök egészségügyi tanácsadója sajtótájékoztatóján.

A betegség terjedésének egyik oka a használt fecskendők alkalmazása - tette hozzá a tanácsadó, aki elmondta, hogy több mint 21 ezer emberen végeztek szűrővizsgálatot az övezetben.

Imrán Hán miniszterelnök a betegség megelőzését célzó drasztikus intézkedéseket fog ismertetni, mihelyst megállapítottuk a terjedése pontos okát - mondta Zafar Mirza, hozzátéve, hogy a fertőzés miatt a kormány komolyan aggódik.

A hatóságok szerint egy szintén HIV-vírushordozó gyermekorvosról terjedt el a fertőzés Ratoderóban. Az orvos, aki azóta rács mögött ül, tagadja, hogy tudatosan fertőzte volna meg pácienseit.

Pakisztán sokáig alacsony HIV-fertőzöttségű ország hírében állt. Mostanra azonban a vírus aggasztó mértékben terjed, főként a kábítószer-élvezők és a szexmunkások körében.

Az ENSZ adatai szerint a 2017. évi mintegy 20 ezer új pakisztáni megbetegedéssel az AIDS terjedésének az üteme a második leggyorsabb Ázsiában.
A gyorsan növekvő népességű országban a hatóságok hanyagsága miatt hiányos az egészségügyi infrastruktúra, a falusi közösségek különösen ki vannak téve a kétes orvoslásnak.

"A kormány által ismertetett adatok szerint mintegy 600 ezer sarlatán működik az országban, közülük mintegy 270 ezer Szindh tartományban praktizál" - emlékeztetett májusban az ENSZ AIDS-ellenes programja, az UNAIDS.

"Takarékossági szempontból ezek a sarlatánok több paciensnél is használják ugyanazt a fecskendőt. Ez lehet a megbetegedések növekedésének az oka" - mondta Szikandar Memon, a Szindh tartománybeli AIDS-ellenes program vezetője.

Megosztás
Címkék