Megvannak Donald Trump első kihívói

ma7 2019. január 12., 19:07

Donald Trump első hivatalos kihívója a 2020-as elnökválasztáson Elizabeth Warren, massachusettsi szenátor.

Fotó: MTI

Elizabeth Warren jogászprofesszorként korábban több neves egyetemen tanított, pénzügyi jogászként szakterülete a csődbe ment vállalkozások jogi helyzete és a gazdasági jog volt. Közben készül egy másik induló is, egy hawaii demokrata párti képviselőnő.

Politikai szakértők a Demokrata Párt egyik legharciasabb tagjának tartják,

így mindezt egybevetve nem csoda, ha nyilvános beszédeiben Trumpot már korábban, Hillary Clinton mellett kampányolva is kereskedelmi ügyletei miatt bírálta – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

Warren azzal kampányol, hogy olyan Amerikát szeretne építeni, ami nem csupán a gazdagok, de mindenki számára a lehetőségek hazája. Létrehozta az elnökválasztási kampányhoz szükséges úgynevezett feltáró bizottságot, és ezen keresztül gyűjthet majd pénzt a kampányához.

Barack Obama is támogatja

Azt szeretné, hogy minden ember egyenlő szabályok szerint dolgozhasson, élhessen és gondoskodhasson a családjáról. Ebben Barack Obama is támogatja majd. A volt amerikai elnök úgy fogalmazott, „minden amerikai, aki a szabályok betartásával keményen dolgozik, elvárná a Wall Streettől, hogy szintén a szabályok betartásával dolgozzon”. Hozzátette, „azért fognak küzdeni, hogy ez megvalósuljon, ez mindenki közös felelőssége”.

Barack Obama elmondta, „az olyan vezetőknek köszönhetően, mint Warren szenátor, az ország, a gazdaság és a családok is jobb helyzetben vannak”.

Trump élesen bírálja kihívóját

Donald Trump Warrenhez intézett szavai még kihívója szenvedélyességét is túlszárnyalják. Az amerikai elnök úgy nyilatkozott kihívójáról, hogy

Elizabeth Warren az Egyesült Államok legrosszabb szenátora, aki eddig gyakorlatilag nem csinált semmit, és gyakorlatilag semmit nem vitt keresztül.”

Trump hangsúlyozta, „ha Warrenen múlt volna, már 95 százalékos adót fizetne a lakosság”.

Miután a szenátor asszony 2012-ben azt nyilatkozta, hogy cseroki indiánok vére csörgedezik ereiben, Trump beszédeiben rendszerint Pocahontasnak szólítja, valamint azzal vádolja, hogy Warren kisebbségiként, a pozitív diszkrimináció elvére hivatkozva már az egyetemen is több előnyt élvezhetett. Trump szerint az egész karrierje egy csalás, és az egész karrierje során azt használta ki, hogy a kisebbséghez tartozik.

Warren erre válaszul egy szakemberrel elkészíttetett egy DNS-tesztet, amely megállapította, hogy egyértelműen indián származású, 6-10 generációra visszamenőleg.

Warren 2007 óta van jelen a politikában 

A 69 éves Elizabeth Warren 2013 óta tagja az Amerikai Egyesült Államok szenátusának, de politikai színtéren már korábban, 2007-ben is feltűnt. A globális gazdasági válság idején élesen bírálta a Wall Street bankjait, és fellépett a bankrendszer szigorúbb szabályozása és ellenőrzése mellett. A szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottságába pedig azért lépett be, hogy szembe szálljon a szigorú banktörvények enyhítésével.

Egy iowai hírlap és a CNN közös decemberi felmérése szerint a szenátorasszony támogatottsága a demokrata szavazók körében mindössze nyolc százalékos. Ezzel szemben a volt alelnökkel, Joe Bidennel a demokraták 32 százalékaszimpatizál, Berni Sanders vermonti szenátor elfogadottsága pedig 19 százalékos.

Rajtvonalhoz áll egy másik demokrata is

Tulsi Gabbard hawaii demokrata párti képviselőnő pénteken a CNN amerikai hírtelevízióban bejelentette: harcba száll a 2020-as elnökválasztásokon a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.

“Úgy döntöttem, hogy indulok, és a jövő héten a formális bejelentést is megteszem” – mondta a 37 éves politikusnő a hírtelevíziónak adott interjújában.

Gabbard, aki katonaként megjárta az iraki háborút, a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának tagja. Ő az első amerikai szamoai, és az első hindu tagja az amerikai törvényhozásnak.

Az interjúban a politikusnő nem fejtette ki, hogy miért szeretne elnökjelölt lenni, milyen konkrét célkitűzései vannak, csupán annyit jegyzett meg: “az amerikai népnek sokféle, számomra aggasztó kihívással kell szembenéznie és segíteni akarok a megoldásukban”.

Legfontosabbnak az egészségbiztosítást, a büntető igazságszolgáltatás reformját és a klímaváltozást említette.  Kampánymenedzserének Rania Batrice-t kérte fel, aki a 2016-os elnökválasztási kampányban a demokraták elnökjelöltségéért küzdő Bernie Sanders vermonti szenátor helyettes kampányfőnöke volt.

A 2016-os választásokon Gabbard Sanderst támogatta Hillary Clinton ellenében. A hawaii demokrata párti politikus az utóbbi hetekben nem hivatalos kampánykörutat tett Iowa és New Hampshire államokban, és a Politico című lap értesülései szerint már keresi a beszédíróját is.

Önéletrajzi könyvét májusban jelenteti meg. Tulsi Gabbard a második politikus, aki indul a demokraták elnökjelöltségéért. Az első Elizabeth Warren massachusettsi szenátor volt, aki újév napján hivatalosan is bejelentette indulását.

Megfigyelők szerint a harmadik induló Julián Castro lesz,

az előző elnök, a demokrata Barack Obama kormányzatának építkezési és városfejlesztési minisztere, aki várhatóan napokon belül bejelenti szándékát.

Forrás: hirado.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS