2019. május 13., 15:50

Megtámadták a rendőröket a gyászoló bevándorlók

Kövekkel és üvegekkel támadt bevándorlók egy csoportja egy regensburgi menekültközpontban azokra a rendőrökre és mentőkre szombaton, akik egy nigériai nő halálának kivizsgálása céljával érkeztek a Münchentől mintegy száz kilométerre található létesítménybe.

nigeriai-no-nemeto.jpg
Fotó: DPA

A hatósági beszámolók szerint rendkívül feszült, „érzelemdús” légkör alakult ki a helyszínelők és 40-50 menedékkérő között, ennek következtében pedig több mint három órába telt a 31 éves nő holttestének eltávolítása, ahonnan egy helyi ravatalozóba vitték.

Az AP hírügynökség felhívta a figyelmet: a kezdeti tudósítások nem tértek ki arra, hogy hány tisztviselőre volt szükség a művelet végrehajtásához.

Később azonban a Deutsche Welle német hírportál azt közölte: egy nagyszabású rendőri akciót hajtottak végre a bajor városban, ahová mintegy húsz járőrkocsit és ötven rendőrtisztet vezényeltek ki, végül azonban senkit nem tartóztattak le.

Mint írták, taktikai okokból azt is lehetővé tették a bevándorlóknak, hogy a nő koporsóját maguk vigyék a létesítményből a szállító gépjárműig.

A nigériai nő halálának okát egyelőre nem sikerült megállapítani. Az ügyben vizsgálatot indítottak, noha a rendőrség szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy erőszakos cselekmény áll a haláleset hátterében. Az elhunyt három kiskorú gyermeket hagyott hátra, akiket a német állam azonnal szociális ellátásba vett.

A szóban forgó menekültközpont egyébként egy úgynevezett „horgony”, azaz ANKER létesítmény: a megérkezés, a döntés és a hazaküldés jelentésű német szavak első betűiből képzett mozaikszó arra utal, hogy az effajta befogadóközpontok célja a menedékkérők elhelyezése az országba lépéstől egészen a menedékjogi kérelem jogerős lezárásáig.

Az ilyen jellegű intézményeket azzal a céllal hozatta létre Horst Seehofer korábbi bajor miniszterelnök, szövetségi belügyminiszter, hogy egyrészt felgyorsítsa a benyújtott menedékkérelmek feldolgozási folyamatát, másrészt pedig hogy a kormány reagáljon a lakossági félelmekre.

Az ANKER-központok ugyanis a helyi lakosságtól jól elkülönítve működnek, és csak azok hagyhatják el a létesítményt, akik megszerezték a jogot a Németországban való tartózkodásra.

A befogadóközpontokban élő bevándorlók mindenesetre áldatlan állapotokról számolnak be: több, helyszíni tudósítások által megszólaltatott menedékkérő is kifogásolta, hogy a létesítmények kapacitását figyelmen kívül hagyva zsúfolják őket össze, így előfordul, hogy 50-100 emberre jut egyetlen mellékhelyiség.

A nyomást a német szövetségi kormány is érzi: áprilisban bejelentették, hogy újabb szigorítást terveznek, elsősorban a kitoloncolás szabályaira vonatkozóan.

Ennek az lenne a célja, hogy ne tűnhessenek el nyom nélkül azok, akik nem hajlandók együttműködni a hatóságokkal. Akár büntetés-végrehajtási intézetekbe is elhelyezhetnék őket.

Legalább százezren lehetnek olyanok, akiknek tartózkodási helye ismeretlen a hatóságok előtt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.