Megszavazta a román Laura Codruta Kövesit a Tanács az Európai Ügyészség élére

ma7 2019. szeptember 19., 15:37

A jövőben megalakításra kerülő Európai Ügyészségben (EPPO) részt vevő tagállamok uniós nagyköveteit tömörítő illetékes testület, a COREPER csütörtök délben megszavazta jelöltjének az EPPO élére, főügyészi minőségben Laura Codruţa Kövesit, a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészég (DNA) volt vezetőjét, annak ellenére, hogy a neve 17 bűnügyi aktában szerepel.

Laura Codruta Kövesi Fotó: rador.ro

Luminița Odobescu, Románia uniós nagykövete – a bukaresti kormány óhajának megfelelően – Kövesi ellen voksolt. Mivel az Európai Parlament (EP) még márciusban a támogatásáról biztosította a román jelöltet, ezért biztosra vehető, hogy Kövesi lesz az EPPO első vezetője.

A luxemburgi székhelyű, a tagállamok szuverenitását jelentősen csorbítani hivatott Európai Ügyészség (EPPO) 2020 végén vagy 2021 elején kezdheti meg a működését.

Az EPPO-t Brüsszel várhatóan politikai fegyverként fogja felhasználni a - szerinte - renitenskedő közép-kelet-európai tagállamokkal szemben. 

Az EP új elnöke - egy olasz szocialista politikus - David Sassoli július 18-án megerősítette az általa vezetett intézmény nevében a román jelölt támogatását.

Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS