2019. június 21., 10:47

Megszakította minszki látogatását a grúz elnök az erőszakba torkolló tbiliszi tüntetés miatt

Megszakította fehéroroszországi látogatását pénteken Szalome Zurabisvili grúz elnök a grúz parlament előtt éjszaka lezajlott erőszakos tüntetés miatt, amelyet az váltott ki, hogy az orosz parlament egyik képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi gyűlésen.

gruz-szalome-zurabisvili.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: archívum
Zurabisvili előző nap érkezett Minszkbe, és pénteken tárgyalt volna a fehérorosz elnökkel és miniszterelnökkel, illetve a parlament vezetőivel, de a grúz fővárosban zajló tüntetések hírére megszakította látogatását.

Az előzményekhez tartozik, hogy csütörtökön tartották a grúz parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését, amelyen 23 tagország ortodox vallású törvényhozói voltak jelen. A közgyűlésen Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt, ő nyitotta meg a fórumot a grúz parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a kaukázusi országban.

Tüntetők a grúz parlament előtt
Tüntetők a grúz parlament előtt
Fotó:  archívum

Több tucat grúz ellenzéki képviselő megzavarta a közgyűlést, behatolt az ülésterembe, szanaszét dobálta Gavrilov jegyzeteit, vízzel locsolta le őt, és követelte, hogy távozzanak a parlamentből az orosz "megszállók". A parlamentben és az épületen kívül összegyűlt ellenzékiek pólóin olyan feliratok voltak, amelyek Oroszországot és vezetőit ócsárolták. A gyűlést meg kellett szakítani, a résztvevőket kimenekítették.

Az esti órákra a törvényhozás épülete előtt több tízezres tömeg gyűlt össze, a tüntetők megpróbáltak behatolni a parlamentbe, követelve a belügyminiszter és a parlamenti elnök lemondását, és összetűztek a helyszínre vezényelt rohamrendőrökkel; üvegpalackokkal dobálták őket, elragadták a pajzsukat, néhányuk fejéről lerángatták a sisakot. A rendőrök péntekre virradóra, több órán át tartó összecsapások után feloszlatták a tüntetést, gumilövedékeket, könnygázt és vízágyúkat vetettek be a feldühödött tömeg ellen.

A grúz média szerint a rendőrség több tucat tüntetőt előállított, az egészségügyi minisztérium közlése szerint 52 ember, köztük 38 rendőr megsérült.

A Gavrilov és az orosz küldöttség jelenléte elleni indulatok az ellenséges orosz-grúz viszonnyal magyarázhatók, amelynek hátterében az áll, hogy - Tbiliszi hivatalos álláspontja szerint - Oroszország megszállás alatt tartja az ország területének mintegy húsz százalékát kitevő Abháziát és Dél-Oszétiát, amelyek kikiáltották függetlenségüket.

Az Európai Unióba és a NATO-ba igyekvő Grúzia és Oroszország 2008-ban villámháborút vívott egymással, amely az előbbi súlyos vereségével végződött. A két ország között azóta nincsenek diplomáciai kapcsolatok, Moszkva pedig elismerte mindkét szakadár grúz terület függetlenségét, és katonákat állomásoztat ott.

Az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlését 1993-ban alapította a görög parlament, hogy erősítse a kapcsolatokat az ortodox keresztény vallású képviselők között.
gruz-szalome-zurabisvili.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.