2019. június 7., 19:45

Megépült az első hivatalos mecset Görögországban

Befejeződtek pénteken Görögországban az első hivatalos mecset építési munkálatai, a templom várhatóan szeptemberben nyithatja meg kapuit - közölték helyi hatóságok.

kostas-gabroglou.jpg
Médialapozó
Fotó: Romfea News

"Athénnak végre van muszlim imaháza" - mondta Kósztasz Gavróglu oktatási és vallásügyi miniszter a mecset megtekintése után az Athén 984 nevű görög rádióadó szerint. A mecsetnek már van a kormány által kijelölendő irányítótestülete, de imámját még nem választották meg.

Az első istentiszteletet várhatóan szeptemberben tarthatják a mecsetben. A mecset szabályai szerint az imádságoknak arabul kell elhangzaniuk. Az oktatási, kutatási és vallásügyi tárca szerint azonban a prédikáció csakis görög nyelven folyhat.

E projekt része a kormány azon intézkedéseinek, amelyekkel elejét akarja venni az illegális mecsetek terjedésének. A becslések szerint ilyenekből körülbelül 50 van a görög fővárosban és környékén.

Az adófizetők pénzéből finanszírozott projektet évtizedek óta ellenezte az ortodox egyház, továbbá jobboldali szervezetek is.

Miniszteri szemle az épülő mecsetben
Fotó:  Twitter
Miniszteri szemle az épülő mecsetben

A görögök csaknem 97 százaléka ortodox kereszténynek tartja magát, de van néhány tízezer munkás és migráns Görögországban, aki az iszlám vallást gyakorolja.
kostas-gabroglou.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.