Megbírságolták a kárpátaljai politikust, mert magyar útlevél volt nála

ma7 2019. március 14., 12:40

Közigazgatási bírságot kapott Darcsi Karolina, a beregszászi városi tanács magyar frakciójának vezetője, mert határátlépéskor magyar útlevelet találtak nála. A kárpátaljai politikus személyes adatai ezután felkerültek egy szélsőséges ukrán nacionalista honlapra, a Mirotvorec-re (Béketeremtő) –számolt be a 888.hu a karpatalja.ma hírportálra hivatkozva.

Darcsi Karolina Fotó: MTI

Darcsi Karolina ügyvédje szerint a képviselőnő nem követett el szabálysértést, az ukrán hatóságok azonban igen, mivel fényképet készítettek az okiratról és azt a sajtónak átadták. Így kerültek fel a képviselőnő személyes adatai egy ukrán hírportálra és a Mirotvorec úgy nevezett „halállistájára" is pár napon belül.

A tárgyaláson Darcsi elismerte, hogy volt nála az ukrán mellett magyar útlevél is. A politikus elmondta, hogy február 18-án gyalogosan ment át az Ukrajnából az Asztély-Beregsurány határátkelőhelyen, majd később ugyancsak gyalogosan tért vissza. A március 11-i tárgyaláson a tanúmeghallgatásra beidézett határőr, aki az útlevelet ellenőrizte azt mondta, hogy Darcsi Karolina neve mellett a számítógépes rendszer egy bizonyos

"O-indexet" jelzett, ami azt jelenti, hogy a személyt és poggyászát meg kell vizsgálni.

A határőr azt is hozzátette, hogy az ellenőrző vizsgálat után a határőrség épületében dokumentálták és jegyzőkönyvezték a két útlevelét.

A képviselőnő azt is elmondta, hogy a beregszászi bíróság 3400 hrivnya közigazgatási bírsággal sújtotta és a bírósági eljárás költségeit is neki kell állnia. Darcsi szerint a határőrség jegyzőkönyvében több pontatlanság is szerepel, ezért fellebbezni fog az ügyben a Kárpátaljai megyei bíróságnál. Ezenkívül a személyes adatait és a magyar útleveléről készült másolatot a sajtónak jogszerűtlenül kiadó határőröket is be fogja perelni – szögezte le.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS