2019. február 2., 12:23

Leváltották az ukrán köztévé igazgatóját

Az Ukrán Rádió- és Televíziótanács két hónappal az ukrajnai elnökválasztás előtt leváltotta a közszolgálati televízió igazgatóját, Zurab Alaszaniját.

alasania.jpg
Fotó: Twitter

A zárt ülésen hozott döntés oka, hogy a köztévében „depolitizálták az információkat”. Miután a jelenlegi ukrán államfő, Petro Porosenko szeretné megtartani hivatalát, az igazgató menesztését az ukrán újságírók és ellenzéki politikusok összefüggésbe hozzák ezzel a körülménnyel. A kormányt cenzúrával vádolják.

Az 54 éves Alaszanija, aki 2014-ben a Janukovics rendszer elleni kijevi tüntetések egyik szónoka volt 2021-ig kapott megbízást a köztévé és később a rádió irányítására is. 48 újságíró egy nyilatkozatot tett közzé, és ebben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy politikai döntés született, amely a jelenlegi rendszer érdekeit szolgálja. Az újságírók a szavazás eredményének megsemmisítését és a tanács feloszlatását követelik. A menesztés oka egyelőre nem ismert, mivel nem hozták nyilvánosságra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.