2019. március 16., 12:09

Legalább 24 ember meghalt az Idai ciklon miatt Zimbabwében

A zimbabwei tájékoztatási minisztérium közlése szerint legalább 24 ember meghalt, többtucatnyian pedig eltűntek Zimbabwe keleti részén az Idai ciklon elvonulása során. Sok ház megrongálódott, az áramszolgáltatás megszakadt, hidakat öntött el az ár, és több, mint százan eltűntek.

vihar-zimbabwe-2.jpg
Médialapozó
Fotó: Twitter
Huszonnégy haláleset bizonyított, tizenöten megsérültek - közölte a Twitter közösségi portálon a minisztérium, amely szerint hozzávetőleg 50 ház megrongálódott vagy összedőlt a heves széllökések miatt.

Egy zimbabwei parlamenti képviselő közölte, hogy a természeti katasztrófa több ezer embert érint, megszakadt az áramszolgáltatás, és a fontosabb hidakat elöntötte az ár a Mozambikkal határos Manicaland térségben.

Joshua Sacco, a katasztrófa által leginkább sújtott Chimanimani képviselője szerint több mint százan tűntek el.

Mozambikban és Malawiban is nagy a kár

Az Idai pénteken Mozambikra is lecsapott, legalább 19 ember meghalt. A szélvihar árvizeket okozott, Beira tengerparti városban minden kapcsolat megszakadt a külvilággal:szünetel az áram- és a telefonszolgáltatás, a repülőteret is bezárták.

A maputói hatóságok a hét elején az Idai közeledtével riasztást adtak ki és elrendelték a veszélyeztetett lakosság kimenekítését.

Ítéletidő
Fotó:  Twitter
Ítéletidő

Az áradás a korábbi tartós aszály által megkímélt vetést is elpusztította Mozambik keleti részén.Az ENSZ szerint idén 5,3 millió embernek lesz szüksége élelmiszersegélyre. Mozambik középső részében a hónap eleje óta heves esőzés tombol, amelynek még az Idai átvonulása előtt 66 halálos áldozata volt, és csaknem 150 ezren maradtak fedél nélkül.

A heves esőzések a szomszédos Malawiban is súlyos károkat okoztak: 56 ember meghalt, közel egymillióan maradtak fedél nélkül és 80 ezren menekültek el otthonukból a helyi katasztrófa-elhárítási hivatal adatai szerint.

A világ legszegényebb országai közé tartozó Mozambikot és Malawit több éve hosszú száraz időszakok, illetve időközönként súlyos esőzések sújtják.

vihar-zimbabwe-2.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.