2019. április 30., 20:50

Kiska kitüntette Berlinben J. Mojto producert

Andrej Kiska szlovák államfő kedden a Fehér Kettős Kereszt Érdemrend III. fokozatával tüntette ki Ján Mojto televíziós és filmproducert a kinematográfia területén szerzett rendkívüli érdemeiért, illetve azért, mert a Szlovák Köztársaság jó hírét kelti külföldön. 

Andrej Kiska
Fotó: TASR

Kiska, aki búcsúlátogatást tett Berlinben, a jelenlegi német államfővel, Frank-Walter Steinmeierrel és Joachim Gauck volt német elnökkel is találkozott. A szlovák államfő megbízatási ideje június 15-én telik le.

Kiska a berlini Bellevue várban találkozott a német államfővel, akivel beszéltek a küszöbön álló európai parlamenti választásról, az Európai Unió jövőjéről, országaik belpolitikai helyzetéről, valamint a biztonsági kérdésekről is. A szlovák államfő hangsúlyozta: a német partnerség rendkívül fontos Szlovákia számára. Úgy véli, nem csupán a szlovák gazdaság, hanem az Európai Unió teljes gazdasága függ a német gazdaságtól.

A német államfőt többek között az érdekelte, Szlovákia szomszédos államként hogyan tekint Ukrajna helyzetére. Steinmeier a jövőbeni államfő, Zuzana Čaputová felől is érdeklődött. Kiska elmondta: az elnöknő az elsők között fogja meglátogatni Németországot.

A búcsúlátogatás keretében a szlovák államfő találkozott Joachim Gauck volt német elnökkel is. „Továbbra is nagyon aktív, tele van energiával és kedvvel. Érdekli őt a szlovákiai események alakulása” – jellemezte kollégáját Kiska, hozzátéve, hogy Čaputová megválasztásának Gauck is örült.

Kiska elnökként még két országot tervez hivatalosan meglátogatni, Lengyelországot és Csehországot.

Megosztás
Címkék