2019. szeptember 26., 11:26

Kigyulladt egy vegyi üzem Franciaországban

Kigyulladt egy veszélyes kategóriába sorolt vegyi üzem csütörtökre virradóra az északnyugat-franciaországi Rouenban, a francia hatóságok arra kérték a környékbeli települések lakóit, hogy ne hagyják el otthonaikat.

rouen-robbanas.jpg
Fotó: 20minutes.fr

A helyszínt 500 méteres körzetben kiürítették - közölte a Normandia régiót vezető Pierre-André Durand.

A tisztségviselő úgy tudja, senki nem sérült meg. A helyi iskolákat és óvodákat bezárták. A létesítménynél mintegy kétszáz tűzoltó küzd a lángokkal. A tűz pontos okát egyelőre nem tudni. A tűzoltóság egyik illetékese elmondta, hogy a lángok terjedését még nem sikerült megfékezni, és további erősítést várnak a helyszínre.

Christophe Castaner belügyminiszter az RTL francia rádióadónak úgy nyilatkozott: nincs ok azt feltételezni, hogy a környék felett terjengő füst egészségügyi kockázatokkal jár. Castaner szerint pánikra semmi ok, de nem árt az óvatosság.

A Lubrizol amerikai vegyianyaggyártó vállalat roueni üzemében például kenőolajokhoz gyártanak adalékanyagokat. A létesítmény 1954 óta működik. 2013 januárjában bűzös gázok szivárogtak a gyárból, a szagot Párizs környékén és Anglia déli részén is érezni lehetett. 2015-ben pedig egy működési probléma miatt kétezer liter kőolaj folyt az esőelvezető rendszerbe.

Rouen a Szajna partján fekszik, Párizs és Le Havre között.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.