2019. február 11., 13:21

Jelentős gabonakészlet van veszélyben Hodeidában

Sürgős felhívást intézett hétfőn az ENSZ a Jemenben háborúban álló felekhez, hogy biztosítsanak hozzáférést az ország nyugati részében fekvő Hodeidában lévő jelentős gabonaraktárokhoz, a polgári lakosság által várt élelmiszert ugyanis az a veszély fenyegeti, hogy megrohad a magtárakban.

hodeida-kikoto.jpg
Fotó: Mohammed Huwais / AFP

"Napról napra sürgetőbb, hogy az ENSZ hozzáférjen Hodeidában a vörös-tengeri malmokhoz" - hangsúlyozta Martin Griffith, az ENSZ jemeni közvetítője és Mark Lowcock, a világszervezet humanitárius ügyi főtitkárhelyettese.

Az Élelmezési Világprogram készletei 3,7 millió ember egy havi ellátásához elegendőek, de öt hónapja elérhetetlenek, és annak veszélye fenyeget, hogy megrohadnak - áll a két ENSZ-illetékes által kiadott közös közleményben.

Az ENSZ 12 millió ember számára készül élelmiszersegélyt osztani a kormány és húszi lázadók közötti háború sújtotta szegény országban.
A gabonakészletekhez való hozzáférésért mindkét felet felelősség terheli - tették hozzá.

Február 7-én Mark Lowcock kérte az egyik kulcsfontosságú utat ellenőrző felkelőket, hogy engedjenek hozzáférést a kormányerők kezén lévő övezetben található raktárakhoz.

Az ENSZ azon fáradozik, hogy érvényt szerezzen a decemberben Svédországban Hodeida fegyvermentesítéséről megkötött egyezménynek. Javarészt a vörös-tengeri kikötővároson érkezik az országnak szánt humanitárius segítség.

A világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát kiváltó jemeni konfliktusban 2015 óta mintegy 10 ezren haltak meg, jobbára polgári személyek, és több mint 60 ezren sebesültek meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem végleges adatai szerint. Civil szervezetek szerint a halottak száma ennél jóval magasabb, egyesek szerint akár az ENSZ adatainak ötszörösét is elérik. Mindeközben milliókat fenyeget az éhínség veszélye.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.