Ítéletidő Spanyolországban: hat halálos áldozata van az áradásoknak

ma7 | MTI 2019. szeptember 16., 09:48

A heves esőzések óriási áradásokat okoztak múlt pénteken Spanyolország délkeleti részén. Az ítéletidőben több ezer embert evakuáltak, és eddig hat halálos áldozatról tudnak. Egy középkorú férfi akkor halt meg az andalúziai Almeríában, amikor belehajtott egy vízzel teli alagútba. Spanyolországban ez volt az első eset, hogy vörös, vagyis a legmagasabb riasztást adtak ki tomboló viharok miatt.

Spanyolországi áradások Fotó: ma7

Több mint 1100 katonát rendeltek a vihar és az áradások okozta károk felszámolására, valamint a lakosság kimenekítésére Spanyolország délkeleti részére. A térséget múlt hét pénteken érte el egy óriási vihar: volt olyan település, ahol hat óra alatt négyzetméterenként több mint 300 liter csapadék esett,ami nagyjából a féléves csapadékmennyiségnek felel meg. A folyók megduzzadtak és kiöntöttek, a levonult ár sarat, törmeléket, szemetet, felborított járműveket hagyott maga után. A helyiek nem emlékeznek rá, hogy valaha ilyen pusztító áradás sújtotta volna a környéket.

Fernando López Miras murciai elnök korábban elmondta, a legmagasabb, vörös színű riasztást az időjárási vészhelyzet miatt, amelyre
még sosem volt példa.

A The Guardian szerint már hat halálos áldozata van az ítéletidőnek. Legtöbben menekülés közben, az autójukban fulladtak meg. Pénteken hárman haltak meg egy elárasztott alagútban, amikor át akartak hajtani. Két testvér és egy középkorú férfi is a saját autójában fulladt meg, amikor az alagútban víz alá kerültek. Egy másik, idősebb férfi holttestét az után találták meg, hogy pénteken gyalog elindult otthonról. Valószínűleg ő is megfulladt. Szintén az autójában találták meg egy 51 éves nő és testvére holttestét, akiket az árvíz sodorhatott el.

Spanyolországban mostanra több mint ötezer embert telepítettek ki az áradások miatt. A városokban jelenleg is zajlik a viharkárok felszámolása. A meteorológiai előrejelzések szerint viszont nem kell újabb esőzésektől tartani.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS