2019. május 8., 18:19

Ismét fegyveresek támadtak egy ebolás betegeket kezelő központra Kongóban

Nyolc támadó és egy rendőr vesztette életét szerdán egy ebolás betegeket kezelő központ ellen megkísérelt támadásban a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében - közölték a helyi hatóságok.

ebola
Fotó: TASR/AP

A Mai-Mai nevű lázadó milícia több tucat fegyverese hatolt be Butembo városának központjába pánikot keltve, azonban a hadsereg és a rendőrség erői visszaszorították őket - mondta Sylvain Kanyamanda butembói polgármester a dpa német hírügynökségnek. Butembo Észak-Kivu tartományban fekszik, amely a tavaly nyáron kitört ebolajárvány egyik gócpontja.

Kanyamanda szerint a milicisták egy ebolás betegeket kezelő klinikát akartak megtámadni.
A Mai-Mai milícia egyike a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében működő fegyveres csoportoknak, amelyek egymással versengenek területért és ásványkincsekért.

Május elején átlépte az ezret az ebolában elhunytak, illetve az 1500-at az ebolában megbetegedettek száma.
A kór terjedésének megfékezésében az egyik legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a helyiek eleve bizalmatlanok a nyugati orvosokkal szemben, és a kezelési központokat rendre fegyveres milíciák támadják meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.