Inter nyet – Oroszország és Kína leválna a globális internetről?

Pomichal Krisztián 2019. február 12., 13:36

Jó huszonöt évvel ezelőtt a Szomszédok Vágási Ferije még minden pénzt megadott volna, hogy „beszállhasson az Internetbe”, ma meg már ott tartunk, hogy minden magára valamit is adó szuperhatalom azon dolgozik, hogy ha úgy adódik, ki is szállhasson onnan.

Tavaly áprilisban, mikor a Peking és Washington közti gazdasági háború kezdett igazán beindulni, Hszi Csin-ping kínai elnök egy kiberbiztonsági konferencián bejelentette, országa azon dolgozik, hogy mielőbb függetlennél váljon a nyugati IT technológiáktól, és újfent kihangsúlyozta, a kiberbiztonság kérdésének a kínai kormány prioritásai között van a helye.

Tulajdonképpen nem volt ebben semmi meglepő, Peking korábban is vasmarokkal fogta a kínai internetet. Az 1998-ban indult, majd 2006 környékén befejezett Kínai Nagytűzfalnak keresztelt technológia miatt például régóta elérhetetlenek a legnépszerűbb keresőmotorok és közösségi oldalak, de kilőtték a kínai nyelvű Wikipediát is, sőt a kormány gyakorlatilag az összes, külföldi szervereken tárolt weboldal elérését lassítja. Kína, a maga 740-750 millió aktív felhasználójával, a világ összes internetezőjének 20%-át adja, nem meglepő hát ez a pártállami szigorúság, amely csak az olyan különleges státuszú területek, mint Hong Kong vagy Makaó felett lágyul meg egy kicsit.

Az utóbbi években egyre keményebb szabályok kötelezték az ország külföldi tulajdonú IT-s cégeit, például újabban kénytelenek minden Kínában (is) forgalmazott termékükből külön, a kínai szabványoknak megfelelő verziót kiadni, ráadásul hamarosan kötelezhetik őket arra, hogy minden adatukat belföldi szervereken tárolják. Sőt, szó van arról is, hogy csak külön engedély birtokában lehet majd adatokat (fájlokat, emaileket, programkódokat stb.) továbbítani külföldi szerverekre.

Ha még figyelembe vesszük Peking azon törekvését, hogy a kormányügynökségek illetve az ország energiaellátását szavatoló vállalatok csak hazai cégektől szerezzék be a szükséges IT szolgáltatásokat, ideértve a vírusvédelemtől kezdve a tulajdonképpeni internet-szolgáltatásig mindent, rögtön látszik Kína azon törekvése, hogy amint lehet leváljon a nyugati típusú globális internethálózatról. Ez persze nem jelenti azt, hogy vigyázó szemeit ne vetné továbbra is feléje, gondoljunk csak az óriási botrányt okozó kínai kémchipek ügyére.

Egy birodalommal arrébb, a putyini Oroszország is hasonlókon töri a fejét, igyekszik minél inkább függetlenné válni a globális internettől. Tavaly decemberben került a törvényhozás elé az a javaslat, amely kötelezné az orosz internetszolgáltatókat, hogy egy esetleges kibertámadás vagy háborús konfliktus esetén képesek legyenek „házon belül” ellátni az orosz állami és civil felhasználókat egyaránt, azaz, ha kell Oroszország le tudjon válni a globális hálózatokról, és egy belső, ún. intranetre álljon át. Sőt, ha a javaslat törvényerőre emelkedik, a szolgáltatók kénytelenek lesznek megoldani, hogy a felhasználók közötti, szolgáltatókon keresztülmenő internetforgalom szintén országon belül maradjon, ne menjen keresztül külföldi szervereken. Mindezt az orosz telekommunikációs szolgáltatásokat ellenőrző (értsd: cenzúrázó) ügynökség, a Roskomnadzor felügyelné.

Egy korábban erősen ellenzéki, de vezetőjének 2016-os leváltása óta jócskán visszafogottabb orosz hírügynökség, az RBK beszámolója szerint a következő hetekben a törvényjavaslathoz kapcsolódóan egy nagyszabású próbaleállásra is sor kerülhet. Hírügynökségi beszámolók szerint az összes orosz internetszolgáltató kész részt venni a kísérletben, de annak mikéntjéről egyelőre nem sikerült megegyezni, ugyanis még rengeteg a nyitott technikai kérdés. 

Putyin elnök mindenesetre támogatja a törvényjavaslatot, annak elfogadása tulajdonképpen biztosra vehető. A kormány ráadásul kész finanszírozni a szolgáltatók minden ezzel kapcsolatos kiadását,így ha a technikai problémákat sikerül kiküszöbölni nem csak, egy a Kínáéhoz hasonló nagy tűzfal jöhet létre Oroszország körül, de a falon belül vígan tovább böngészhetnek majd a felhasználók.

0 HOZZÁSZÓLÁS