Illegálisan érkezők ezreit szállították le tavaly Németországban buszokról és vonatokról

ma7 | MTI 2019. január 28., 19:59

Több mint 14 ezer olyan embert szállítottak le tavaly Németországban távolsági buszokról és vonatokról, akik illegálisan lépték át a határt - írta hétfőn a Rheinische Post című német lap a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adataira hivatkozva.

Illusztráció Fotó: PS

A 2018 január-novemberi adatokat rögzítő kimutatás szerint vonatokról 7943 embert, távolsági buszokról 6066 embert, összesen 14 009 főt szállítottak le azért, mert nem tudták igazolni németországi tartózkodásuk jogszerűségét.

A legtöbben Ausztriából és Franciaországból léptek be, de Lengyelország és Csehország felől is százas nagyságrendben érkeztek buszokon és vonatokon olyan emberek, akiket az ország területén leszállítottak illegális határátkelés miatt. A legnagyobb csoportokat az afganisztáni, a nigériai, az iraki, a szíriai és a török állampolgárok alkották.

A Rheinische Post hozzátette, hogy csak a repülőtereken, a tengeri kikötőkben és a bajor-osztrák határ ellenőrzött átkelőinél tagadják meg a belépést mindazoktól, akik nem tudják igazolni németországi tartózkodásuk jogszerűségét. Az ország területén belül feltartóztatott illegális határátlépők így továbbra is maradhatnak, és benyújthatnak menedékjogi kérelmet.

A szövetségi belügyminisztérium a napokban közölte, hogy tavaly egész évben 185 853 menedékjogi kérelmet nyújtottak be a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF), ami 16,5 százalékos csökkenés a 2017-ben regisztrált 222 683-hoz képest.

A közleményben felidézték, hogy 2016-ban még 280 ezer, 2015-ben pedig 890 ezer menedékkérő érkezett Németországba. A 2015-ös csúcspont óta "folyamatosan csökken" az érkezők száma, ami azt mutatja, hogy "egyre nagyobb mértékben, és tartósan fejtik ki hatásukat a bevezetett intézkedések" - idézték a közleményben Horst Seehofer belügyminisztert.
0 HOZZÁSZÓLÁS