Hatszáz embercsempészt fogtak el

ma7 2019. szeptember 02., 14:58

Erősödött az illegális határátlépési kísérletek száma az elmúlt évhez képest Horvátországban. Erről Davor Bozinovic horvát belügyminiszter beszélt a HRT horvát közszolgálati televízióban. A tárcavezető kijelentette, hogy Horvátország továbbra sem enged a nyomásnak, és megvédi az ország és az Európai Unió határait

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter Fotó: N1
A migránshullám valójában soha nem állt le. Tény, hogy most sokkal kevésbé intenzív, mint 2015-ben és 2016-ban. Ez azzal magyarázható, hogy 2015-ben a migránsokat meghívták Nyugat-Európába. Ma már egészen más a helyzet"

- mondta Bozinovic a tévéműsorban.

A horvát belügyminiszter hozzátette, Horvátország tisztában van azzal, hogy Bosznia-Hercegovinában a nemzeti közösségek hatalommegosztási struktúrája miatt rendkívül bonyolult a politikai helyzet. Ez pedig nehezíti a hatékony fellépést az illegális migrációval szemben. A probléma oka, hogy a boszniai hatóságok bevallása szerint is semmit sem képesek tenni az illegális migráció ellen Bosznia-Hercegovina keleti határánál, ahol a migránsok akadály nélkül jutnak be az országba, tette hozzá Bozinovic.

A miniszter megerősítette, Horvátország megfelelő anyagi és személyi háttérrel rendelkezik az embercsempészek számának csökkentésére. Idén már közel 600 embercsempészt tartóztattak le, és terveik szerint tovább fokozzák a hatósági ellenőrzéseket a határ mentén.

Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS