2019. július 9., 15:27

Grúzia elleni szankciókat sürget az orosz parlament

Az orosz parlament alsóháza (duma) egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában Georgia (Grúzia) elleni szigorú gazdasági szankciók meghozatalára szólította fel kedden a kormányt.

Oroszország zászló
Fotó: Pixabay

A nyilatkozat szerint a képviselők "határozottan elítélik a szűnni nem akaró oroszellenes provokációkat Georgiában, és leszögezik, hogy a radikális erők nyílt kirohanásai ebben az országban az orosz-georgiai kapcsolatok további romlásához vezetnek".

A nyilatkozat nem írja elő a kormánynak, hogy milyen korlátozásokat tart szükségesnek Georgiával szemben, de Vjacseszlav Vologyin hétfőn azt mondta: a képviselők az javasolják a kormánynak, hogy tiltsa be a Georgiából érkező bor és ásványvíz importját, tiltsa meg a pénzátutalásokat Oroszországból Georgiába. Vologyin megjegyezte, hogy a pénzátutalások nagyságát illetően Grúziában az Oroszországból érkező tranzakciók állnak az első helyen, tavaly 631 millió dollárt (178 milliárd forint) érkezett onnan a kaukázusi köztársaságba.

Az elmúlt hetekben Moszkva többször bírálta a Georgiában zajló oroszellenes tüntetéseket, a két ország viszonyát pedig tovább mérgesítette az, hogy a Rusztavi2 georgiai tévéadó műsorvezetője vasárnap élő adásban keresetlen szavakkal szidalmazta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és felmenőit.

Putyin már június végén aláírta azt az elnöki rendeletét, amely felfüggesztette a két ország közti légi közlekedést. A tilalom, amelyet biztonsági okokkal indokoltak, hétfőn lépett hatályba, és addig marad érvényben, amíg a Georgian Airways és a MyWay Airlines nevű georgiai légitársaságok nem gondoskodnak repülésbiztonsági programról, amelyet Oroszországnak át kell vizsgálnia és el is kell fogadnia. Ezenfelül Georgiának vissza kell fizetnie a légi navigációs szolgáltatásokért járó díjakat is.

Az előzményekhez tartozik, hogy június 21-én több ezer tiltakozó rohamozta meg a tbiliszi parlament épületét, miután Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi tanácskozáson. A georgiai parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését ő nyitotta meg a parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a dél-kaukázusi országban. A biztonsági erők megakadályozták, hogy a tiltakozók behatoljanak az épületbe, de az összecsapásokban több mint 200 ember megsérült.
A kaukázusi ország népszerű az orosz turisták körében, és a járatok kiesése elsősorban Georgia számára jelent majd gazdasági értelemben nagyobb érvágást, a kaukázusi országot ugyanis évente mintegy egymillió orosz turista keresi fel. Georgiai adatok szerint idén májusban 113 138-an érkeztek Oroszországból, 26 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.