Fájhat a briteknek egy jó kemény Brexit

ma7 | MTI 2019. augusztus 14., 18:11

"Kemény Brexit" esetén a demokrata többségű amerikai képviselőház nem szavaz meg kereskedelmi egyezményt Londonnal - jelezte szerdán kiadott közleményében Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke.

Fotó: AP

A demokrata párti politikus kijelentette, az Egyesült Királyság távozása nem sodorhatja veszélybe az 1998-ban megkötött északír békemegállapodást, amelynek értelmében megszűnt az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés.

A közleményt Pelosi azt követően tette közzé, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn telefonon egyeztetett Boris Johnson brit kormányfővel, és - dicsérve Johnsont - egy jövőbeni, Brexit utáni kereskedelmi megállapodásról is tárgyalt vele. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó pedig kedden Londonban kijelentette, az amerikai kormány támogatja, hogy a britek megállapodás nélkül távozzanak az Európai Unióból, ennek megtörténte után pedig egy sor kétoldalú kereskedelmi megállapodást javasol majd a brit kormánynak. Bolton úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság "az első lesz a sorban" egy kétoldalú kereskedelmi egyezményt illetően, és azt állította, az amerikai kongresszusban kétpárti támogatást élvezne egy ilyen egyezmény.

Egyes politikusok úgy vélik, ha az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, azzal veszélybe sodorja az 1998-ban kötött, úgynevezett nagypénteki békeszerződést.

Ezt az egyezményt a brit és az ír kormány írta alá, annak érdekében, hogy véget vessenek az észak-írországi erőszaknak, és intézményesítsék Belfast és Dublin kapcsolatát. Az egyezmény értelmében megszűnt a határellenőrzés az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Az EU-val kötött megállapodás nélküli, úgynevezett kemény Brexit esetén visszaállna a határellenőrzés.

Közleményében az amerikai házelnök szerdán azt hangoztatta:

(...) bármilyen formában történjék is, a Brexit nem teheti kockára a nagypénteki szerződést, beleértve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti zökkenőmentes határt."
0 HOZZÁSZÓLÁS