Életet lehelnének az uniós integráció motorjába

ma7 2019. január 12., 15:28

Az uniós integráció motorjának is nevezett német-francia együttműködést szeretnék „felpezsdíteni” a felek, ugyanis hamarosan Angela Merkel és Emmanuel Macron aláírja a megújított szerződést. A dokumentum számos területen szorosabbra fűzné az együttműködést. Szakértők szerint azonban az eredeti szerződés politikai kontextusa nagymértékben más volt.

Fotó: FAZ

Több mint 55 éve, 1963-ban egy teljesen más történelmi helyzetben köttetett meg a német-francia baráti szerződés, amelyet két ikonikus politikus, Konrad Adenauer és Charles de Gaulle hozott tető alá.

Most, 2019-ben utódaik, Angela Merkel és Emmanuel Macron a szerződés megújítására és kiegészítésére készülnek. Ha minden a tervek szerint halad, január 22-én alá is írják ezt a megállapodást.

A dokumentum a tervezet szerint a kül-, és biztonságpolitika, az oktatás, a kultúra, a kutatás és a technológia, valamint a klíma és környezetvédelem, a határvidékek és a civil társadalmak közötti együttműködések területén fogja szorosabbra fűzni a Németország és Franciaország közötti kapcsolatokat. 

Az európai emancipáció elindítása volt az eredeti cél?

Az eredeti német-francia barátsági szerződés tavaly volt 55 éves. Szakértők szerint az 1963. január 22-i Elysée-szerződés  egy hosszú távú európai sikertörténet.

De Gaulle és Adenauer megállapodott abban, hogy egy megbékítési kultúrát, egy közös emlékezéskultúrát indítanak el, majd intézményesítenek.

Ugyanakkor de Gaullenak egy olyan gondolata is volt, hogy ezzel a német-francia együttműködéssel tulajdonképpen az európai emancipációt indítják el az Egyesült Államok dominanciájával szemben. A francia-német együttműködésnek tehát már a kezdetekkor megvolt az ambivalenciája.

Az együttműködés története legitimálta és megerősítette azt, hogy olyan együttműködésről van szó, ami Európa motorját hozta létre, és egy fontos strukturális elemévé vált az európai integráció folyamatának.

Kifulladni látszik Európa integrációs motorja

Teljesen más helyzet volt 1963-ban az európai kontinensen, elég arra gondolnunk, hogy Európa politikailag is teljesen megosztott volt akkoriban, a német-francia megbékélés sem volt olyan állapotban, mint azt most tapasztaljuk.

Kihívásokkal állnak szemben

Szakértők vélekedése szerint, jelenleg sokkal inkább egyfajta reakció a német-francia együttműködés megerősítése. Reakció többek között a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – szoros együttműködésére, ami az utóbbi években egyre jobban működik. Illetve a napokban jelentették be az olaszok és a lengyelek, hogyan ugyan még ha csak kezdetleges stádiumban is gondolkodnak erről, de egy Varsó-Róma tengelyt szeretnének kialakítani.

A francia-német tengelynek tehát kihívást jelent, hogy egyre több szövetség alakul ki.

Korábban is volt akarat a megerősítésre

Jelenleg nem választás kérdése az európai védelmi és biztonságpolitikai együttműködés: a kooperáció előtörténete is mutatja a francia törekvéseket, hiszen Macron már korábban is beszélt a szerződést újrakötéséről, megerősítéséről.

Forrás: hirado.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS