2019. július 19., 17:52

Egy hónappal meghosszabbították az iráni tankhajó lefoglalását Gibraltárban

A gibraltári legfelsőbb bíróság pénteken további harminc nappal - augusztus 20-ig - meghosszabbította a Grace 1 nevű iráni tartályhajó lefoglalását - közölte a Spanyolország déli csücskénél fekvő brit terület ügyészsége.

gibraltar-grace-1.jpg
Fotó: ma7

Az ügyben a következő meghallgatás napját a törvényszék augusztus 15-re tűzte ki.

Fabian Picardo gibraltári főminiszter a helyi törvényhozásnak a nap folyamán arról számolt be, hogy Londonban találkozott az iráni kormány képviselőivel a konfliktus enyhítése érdekében. Reményét fejezte ki, hogy konstruktív együttműködéssel el tudják majd érni a tankhajó elengedését.

A Grace 1 nevű tartályhajót a brit haditengerészet foglalta le július 4-én Gibraltárnál annak gyanújával, hogy az Szíriába akarta szállítani rakományát - kétmillió tonna kőolajat - , megsértve az Európai Unió által az Egyesült Államok kérésére a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat. A hajó lefoglalása miatt az iráni külügyminisztérium bekérette a teheráni brit nagykövetet, és kalózkodásnak nevezve a történteket tiltakozott a hajó lefoglalása ellen.

Gibraltár hatóságai múlt pénteken óvadék ellenében szabadon engedték a hajó indiai legénységét, a kapitányt és három tisztet.

Miután Washington tavaly májusban kilépett az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodásból, egyre feszültebb a viszonya Teheránnal. Az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia bár hivatalosan továbbra is kiáll az úgynevezett atomalku mellett, a Brexit hátterében azonban egyre inkább az Egyesült Államokkal keres szorosabb kapcsolatot.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.