Egy elfelejtett hordozó eszköz válthatja ki a műanyagszatyrokat

ma7 2019. november 08., 21:01

Feltámasztotta a szocialista idők egyik ikonikus csehszlovák termékét egy prágai vállalkozás, amelyet a környezetvédelem szellemében alkottak újjá.

Karolína Plechová és termékei Fotó: Magdaléna Hrozínková

Csehországhoz sokféle találmányt kötnek, egyebek mellett a Semtex robbanóanyagot, ám kevesen tudják, hogy a klasszikus necchálós szatyor is cseh találmány. Ez a termék sokak szemében a régi idők szimbóluma, mert a rendszerváltás után megjelentek a műanyag szatyrok. Ám azóta nagyot fordult a világ.

Az utóbbiak súlyos környezetterhelésük okán kiszorulnak a piacról, amiben egy cseh vállalkozó, Karolína Pechová meglátta a lehetőséget a neccszatyor feltámasztására. Czech Net Bag néven céget alapított a termék gyártásának újraindítására. A neccszatyrot 1926-ban találta fel Vavrín Krčil, aki eredetileg hajhálókat gyártott, ám mivel divatba jött a rövid haj, megszűnt a kereslet a termékére.Ez a vállalat Kanadába, Franciaországba és Afrikába is exportált, ám mindennek véget vetett a háború, majd az államosítás.

Karolína Pechová 2011-ben indította el a neccszatyrot feltámasztó vállalkozását.Termékei kézzel készülnek, így megváltozott munkaképességű és nyugdíjas alkalmazottakat is tud foglalkoztatni.

Egy dolgozó fajtától függően 2-6 neccszatyrot tud elkészíteni egy nap alatt - a cég az elmúlt nyolc évben összesen 400 ezer darabot állított elő.

Készülnek szatyrok pamutból és mesterséges alapanyagból, mivel kevés anyagból állnak, kevésbé koszolódnak el, mint a textilszatyrok. Nagyjából tucatnyiféle necchálós szatyrot gyártanak ugyanennyi színben, a legnépszerűbb akár 28 kilogrammnyi terhet is elbír. Kisebb lyukakkal olyanoknak gyártanak neccszatyrot, akik nem akarják, hogy látszódjon, mi van benne. Termékeik Csehország mellett eljutnak Ausztráliába és Új-Zélandra is.

Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS