2019. április 5., 07:09

Donald Trump volt ügyvédje együttműködne a demokratákkal

Donald Trump amerikai elnök volt ügyvédje, Michael Cohen felajánlotta együttműködését a kongresszus demokrata párti politikusainak a Trump ellen indított vizsgálatokhoz, és cserébe azt kérte, kevesebb időt kelljen börtönben töltenie - vált ismertté csütörtökön.

michael-cohen-ugyved.jpg
Fotó: USA Today

Michael Cohent háromévi börtönbüntetésre ítélték adó- és banki csalásokért, a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért, valamint a hatóságok félrevezetéséért. Büntetését májusban kellene megkezdenie.

A per közben az ügyvédi kamarából is kizárt Cohen ügyvédjei csütörtökön levelet írtak kongresszusi politikusoknak és közölték, ügyfelük nemrégiben hozzáfért olyan dokumentumokhoz, amelyeket 2018-as rajtaütésekor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) lefoglalt. Ezek alapján Cohen további részletes betekintést adhatna Donald Trump ügyeiről, segítve ezzel a demokraták vizsgálatait. Ügyvédjei szerint több mint 14 millió fájlról van szó, és ezek átvizsgálásához Cohennak több szabadon, tehát börtönön kívül töltött időre lenne szüksége, hogy érdemben segíthesse a demokratákat. Levelükben az ügyvédek azt is felvetették: a demokrata politikusoknak tanúsítaniuk kellene, hogy Michael Cohen hasznos és segítőkész tanú volt a Donald Trump feltételezett ügyeinek nyomozása során. Amerikai kommentárok szerint az ügyvédek azt szeretnék elérni, hogy a kongresszusi politikusok támogatása - vagy legalábbis Cohen szerepének elismerése - meggyőzze a manhattani szövetségi ügyészeket arról, hogy Cohen fontos a további vizsgálatokhoz, ezért érdemes arra, hogy vagy később kezdje meg büntetése letöltését, vagy csökkentsék börtönbüntetése mértékét.

A levélről, amelyet az ügyvédek csakis demokrata párti törvényhozóknak küldtek el, a The New York Times című lap és a CNN hírtelevízió is beszámolt, miután egy-egy levélmásolatot ezek a szerkesztőségek is megkaptak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.