2019. november 15., 20:30

Donald Trump Londonban részt vesz a NATO megalakulásának évfordulós csúcstalálkozóján

Donald Trump amerikai elnök december 3-án Londonban részt vesz a NATO megalakulásának évfordulós csúcstalálkozóján - jelentette be pénteken a Fehér Ház.

nato-trump-70.jpg
Fotó: Archívum

Az észak-atlanti szervezet 1949-ben történt megalapításának évfordulója alkalmából rendezendő csúcstalálkozót egy London melletti golfklubban tartják. Donald Trump és felesége részt vesz azon a fogadáson is, amelyet ez alkalomból II. Erzsébet királynő ad a Buckingham-palotában.

Hetven esztendővel a megalapítása után a NATO változatlanul a történelem legsikeresebb szövetsége, amely biztosítja tagjainak a biztonságot, a felvirágzást és a szabadságot”

- szögezte le közleményében az amerikai elnöki hivatal.

A kommüniké kiemeli azt is, hogy Donald Trump az évfordulós rendezvényen

hangsúlyozni fogja, hogy a NATO-nak okvetlenül fel kell készülnie a jövő kihívásaira, beleértve a terrorizmust és az életfontosságú infrastruktúráinkat és telekommunikációs hálózatainkat a kibertérből fenyegető támadásokat is”.

Elemzők korábban gyakran felvetették, hogy Donald Trump mintha kétségbe vonná a NATO létjogosultságát és az 1949-ben életre hívott észak-atlanti szervezet alapvető elveit. Többször is feigyelmeztette a NATO-tagokat - köztük is elsősorban Németországot -, hogy ne csak az Egyesült Államok anyagi támogatására támaszkodjanak, hanem növeljék meg hozzájárulásukat a szervezet közös költségvetéséhez.

Donald Trump a sorsdöntőnek ítélt nagy-britanniai választások előtti napokban érkezik az Egyesült Királyság fővárosába. Az amerikai elnökről köztudomású, hogy a Brexit híve és többször is kiállt Boris Johnson kormányfő politikája mellett.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.