2019. november 5., 19:35

Donald Trump katonai segítséget ajánlott fel a lemészárolt amerikai család ügyében

Az amerikai elnök kedden közzétett Twitter-bejegyzéseiben felajánlotta az Egyesült Államok katonai segítségét Mexikónak a meggyilkolt amerikaiak ügyében.

mexiko-mormonok.jpg
Fotó: Enrique CASTRO/AFP
Washingtoni idő szerint keddre virradóra gyilkoltak meg egy amerikai családot Észak-Mexikóban. Az első hírek még öt áldozatról szóltak, azonban kiderült, hogy kilenc, Mexikóban élő amerikai mormont gyilkoltak meg. A tragédiának túlélői is vannak.

A tettesek valószínűsíthetően az egyik drogkartell tagjai.

Donald Trump Twitter-bejegyzésben reagált a történtekre. Az egyik üzenetben azt írta:

Ha Mexikónak szüksége van rá, vagy kéri a segítséget e szörnyek legyőzéséhez, az Egyesült Államok készen áll rá.

Majd azt írta: „Itt az ideje, hogy Mexikó, az Egyesült Államok segítségével háborút hirdessen a drogkartellek ellen, és eltörölje őket a Föld színéről. Csak az önök nagyszerű új elnökének hívására várunk."

Trump érvelése szerint e bűnszervezetek elleni harchoz néha szükség van hadseregre.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kedden azt mondta, arra készül, hogy megvitassa Donald Trumppal a kábítószer-kereskedő bandák elleni összefogást, és közös küzdelmet.

A gyilkosság áldozatait az Egyesült Államokkal határos két mexikói szövetségi állam, Chihuahua és Sonora térségében találták meg, szénné égett terepjáróik mellett.

Az áldozatok között három nő, négy kisgyerek és két csecsemő van, valamennyien egyetlen család tagjai, és ahhoz a mormon közösséghez tartoztak, amely még a 19. század végén - nem fogadva el az egyház döntését a többnejűség eltörléséről - Mexikóban telepedett le.

A család egyik tagja, Alex LeBaron - aki nem utazott a családtagokkal - azt nyilatkozta amerikai újságíróknak, hogy valamennyien amerikai-mexikói kettős állampolgárok voltak.

Az amerikai sajtó értesülései szerint az áldozatok Sonorából Chihuahua felé utaztak, amikor rájuk lőttek. Az egyik autó felrobbant, többen a lángokban haltak meg.

Azonban csodával határos módon hét gyerek megmenekült. Egyiküket, egy hét hónapos kislányt teljes épségben találták. Őt az édesanyja mentette meg, ugyanis a lövöldözéskor letette a földre, így a kicsit nem találták el a golyók.

Az életben maradt gyerekeket az Egyesült Államokba, egy arizonai kórházba szállították.

Keddi sajtóértekezletén Alfonso Durazo mexikói belbiztonsági miniszter azt mondta, a nyomozás azt is vizsgálja, vajon az áldozatokat nem tévedésből mészárolták-e le, a térségben egymással harcoló bűnbandák talán összetévesztették őket más valakikkel.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter bejelentette, hogy állandó kapcsolatban áll Christopher Landauval, az Egyesül Államok Mexikóban akkreditált nagykövetével, aki a Twitteren folyamatosan tájékoztat a fejleményekről.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.