2019. november 18., 20:07

Donald Trump fontolgatja, hogy tanúvallomást tegyen a képviselőházi meghallgatásokon

Komolyan fontolgatja, hogy tanúvallomást tegyen az Ukrajna körüli vitában zajló képviselőházi meghallgatásokon - jelentette be Donald Trump amerikai elnök az egyik hétfői Twitter-bejegyzésében.

trum-kontra-biden.jpg
Fotó: Washington Examiner

A Donald Trump amerikai elnök alkotmányos elmozdítását lehetővé tévő folyamat (impeachment) előkészítő szakaszát jelentő meghallgatások a nyilvánosság előtt november 13-án kezdődtek az amerikai képviselőházban. Hétfői mikroblog-bejegyzésében az elnök úgy fogalmazott: "még ha semmi rosszat nem is tettem és nem szeretnék hitelt adni ennek a csaló folyamatnak, az ötlet tetszik és komolyan gondolkodom rajta". Hozzáfűzte, ezt azért tenné, hogy a kongresszus ismét a törvényhozói munkára koncentrálhasson.

A demokrata törvényhozók ugyan formálisan nem kérték az elnököt tanúvallomásra, de Nancy Pelosi házelnök vasárnap az egyik televíziós interjújában röviden utalt erre, mondván, Donald Trumpnak minden lehetősége megvan rá, hogy felvázolja az ügyet, akár a képviselők előtt is. Trump e megjegyzésre utalt a Twitteren. Trump egyébként hétfőn - szintén a Twitteren - erőteljesen bírálta, "bolond, semmittevő házelnöknek" nevezte Nancy Pelosit, akit szerinte a radikális baloldal ejtett foglyul. Az elnök ismét "hazug boszorkányüldözésnek" minősítette a meghallgatásokat. Nem reagált viszont Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője megjegyzésére, aki szintén vasárnap újságíróknak azt mondta: ha Trump nem ért egyet a meghallgatásokkal, nem tetszik neki, amit hall, akkor ne a Twitteren reagáljon, hanem jelenjen meg a bizottságok előtt és tegyen eskü alatti vallomást.

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága - a hírszerzési, az igazságügyi és az ellenőrzési - együttesen tart meghallgatásokat az elnök júliusban, Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott telefonbeszélgetése miatt. Trump ugyanis e beszélgetésben felvetette, hogy az ukrán elnök kivizsgáltathatná Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi elnökjelölt-aspiráns és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeit.

A beszélgetésről egy névtelen kiszivárogtató juttatott el információkat, mint kiderült, először demokrata törvényhozókhoz, majd a nyilvánossághoz. A demokrata törvényhozók azt vizsgálják, vajon Donald Trump visszaélt-e elnöki hatalmával és nyomást gyakorolt-e Zelenszkijre a választási kampányban várható politikai vetélytársa elleni vizsgálatot sürgetve. Míg az első meghallgatások zárt ajtók mögött zajlottak, néhány nap óta nyilvánosak, és a nagy televíziós csatornák élőben közvetítik ezeket. A héten kedden folytatódnak, mégpedig Jennifer Williamsnek, Mike Pence amerikai alelnök egyik tanácsadójának meghallgatásával.

A Microsoft hétfőn reggel nyilvánosságra hozott felmérése szerint az első nyilvános meghallgatások után csökkent Donald Trump támogatottsága. A közvéleménykutatás nagy különbséget mutatott Trump népszerűségében az idősebb és a fiatalabb korosztályok között. A 65 évesek és ennél idősebbek 58 százaléka, míg a 18-44 év közötti nemzedéknek csak 38 százaléka tekint rá kevésbé rokonszenvvel, mint a meghallgatások előtt. Hasonló a nemzedékek közötti véleménykülönbség annak megítélésében, hogy a meghallgatások korrektek-e. Az ezredfordulón születetteknek csak 32 százaléka gondolja tisztességesnek a meghallgatásokat, míg a 65 évesnél idősebbek 52 százaléka véli annak.

Amerikai sajtóértesülések szerint a három képviselőházi bizottság várhatóan megvizsgálja majd, hogy Donald Trump igazat állított-e azokban az írásban adott válaszaiban, amelyeket a Mueller-bizottság kérdéseire fogalmazott meg. A Robert Mueller vezette bizottság - amely az idén tavasszal zárta le csaknem két évig tartó munkáját - azt vizsgálta, volt-e összejátszás Trump és 2016-os elnökválasztási kampányának munkatársai és oroszok között Trump választási győzelme érdekében, illetve már elnökként Donald Trump akadályozta-e az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat.

A képviselőház igazságügyi bizottsága egyelőre nem erősítette meg a sajtóértesüléseket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.