2019. november 21., 09:12

Donald Trump alkotmányos elmozdításáról és az egészségügyi reformról vitáztak a demokrata elnökjelölt-aspiránsok

Elsősorban Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonásának lehetőségéről és az egészségügyi reformról vitáztak a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok szerdán este Atlantában.

Donald Trump
Médialapozó
Fotó: TASR/AP
A vitában, amelyet a The Washington Post című lap és az MSNBC televízió szervezett meg, a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó tíz politikus vett részt: Joe Biden volt alelnök, Elizabeth Warren massachuettsi, Bernie Sanders vermonti, Cory Booker New Jersey-i, Amy Klobuchar minnesotai és Kamala Harris kaliforniai szenátorok, Tulsi Gabbard hawaii képviselő, Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere, Andrew Yang vállalkozó és Tom Steyer milliárdos.

Fent: Elizabeth Warren, Joe Biden, Lent: Kamala Harris, Pete Buttigieg, Tulsi Gabbard
Fent: Elizabeth Warren, Joe Biden, Lent: Kamala Harris, Pete Buttigieg, Tulsi Gabbard
Fotó:  ma7

Fent: Tom Steyer, Amy Klobuchar, lent: Andrew Yang, Bernie Sanders, Cory Booker
Fent: Tom Steyer, Amy Klobuchar, lent: Andrew Yang, Bernie Sanders, Cory Booker
Fotó:  ma7

A vita kezdetén valamennyi elnökjelölt-aspiráns reagált az elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárást (impeachment) megelőző képviselőházi meghallgatásokra. Szinte egyöntetűen elítélték az elnök Ukrajnával kapcsolatos lépéseit.

Elizabeth Warren a műsorvezető kérdésére adott válaszában leszögezte: mindenképpen megpróbálja majd meggyőzni republikánus szenátortársait, hogy szavazzák meg az elnök elmozdítását. "Senki nem állhat a törvények felett" - hangsúlyozta a massachusettsi szenátor. Egyben ígéretet tett arra, hogy ha elnök lesz, választási kampányának egyetlen adományozójának sem "ad" nagyköveti posztot.

Bernie Sanders a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásának fontosságát hangsúlyozta, Klobuchar és Buttigieg pedig a Trump-korszak utáni politika elsődleges feladatának az ország "újraegyesítését" nevezte. Buttigieg az előző elnököt, Barack Obamát idézte fel példaként, mint akinek szerinte sikerült az ország összefogása.

A korábbi televíziós vitákban éles és heves szópárbajt vívtak a politikusok az egészségbiztosításról. Ez az éles vita ezúttal elmaradt, bár mindenki kifejtette a véleményét. A mindenkinek alanyi jogon járó egészségbiztosítást ismét Elizabeth Warren és Bernie Sanders szorgalmazta, Joe Biden azonban ennek veszélyeire figyelmeztetett, és az előző elnök nevével fémjelzett Obamacare-törvény finomítását javasolta.

Tulsi Gabbard elsősorban külpolitikai kérdésekben csillogtatta meg szónoki képességeit. Mint mondta: véget kell vetni a George W. Bush és Hillary Clinton féle külpolitikának, amely "folyton rendszerváltozásokat erőltetett külföldön, és közben háborúkat vívott diktátorok eltávolítása érdekében". "Teljesen felesleges katonáinkat olyan háborúkba küldeni, amelyek azután éppen a mi nemzetbiztonságunkat ássák alá" - szögezte le Gabbard, aki maga is két háborút megjárt veterán.

Kamala Harris Trump elnök Észak-Korea-politikáját bírálta. Kijelentette, hogy Trumpot az észak-koreaiak megvezették. Bírálta, hogy az elnök egyoldalúan felmondta a többhatalmi iráni atomalkut és a párizsi nemzetközi klímaegyezményt. Joe Biden egyetértett vele, és kiemelte, hogy szerinte Trump "megadott az észak-koreaiaknak mindent, amit csak akartak".

Bernie Sanders éppen külpolitikai kérdésekben támadta Joe Bident. Azt mondta: Biden - vele ellentétben - támogatta az iraki háborút, és az öbölháborút is.

Kamala Harisszel majdnem valamennyi vitázó egyetértett, amikor kifejtette: a párton belül ki kell kovácsolni egy Barack Obama vezette koalíciót, hogy a demokraták győzhessenek a jövő évi választásokon.
Donald Trump
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.