Csak parta szálltak végül az Ocean Viking migránsai

ma7 | MTI 2019. augusztus 23., 14:35

Partra szállítják Máltán az Ocean Viking civil hajón rekedt bevándorlókat, akiknek befogadását hat európai uniós ország vállalta – jelentette be pénteken az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja.

Képünk illusztráció. Fotó: AFP

Dimitrisz Avramopulosz a Twitteren üdvözölte azt a friss megállapodást, amelynek értelmében Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Portugália, illetve Románia között elosztják a 356 utast, akik a két héttel ezelőtti fedélzetre vételük óta várnak kikötési engedélyre Szicíliától délre.

Christophe Castaner francia belügyminiszter eközben arról számolt be, hogy országa 150 ember átvételét vállalta az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül civil szervezetek hajójáról. Joseph Muscat máltai kormányfő közölte, a szigetország parti őrségének hajóival szállítják partra a migránsokat, akik közül – mint kiemelte – senki nem fog Máltán maradni.

Max Avis, az SOS Méditerranée egyik vezetője kiszámítható és állandó európai mechanizmus létrehozását sürgette a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők partra szállításában és elhelyezésében.

A jelenlegi eseti jellegű megoldások szerinte csak fokozzák az érintettek szenvedését.

Az Orvosok Határok Nélkül részéről pedig Jay Berger elmondta, az Ocean Viking a készletek feltöltését követően folytatja a küldetését. Az Open Arms nevű spanyol NGO hajója közel három hét várakozás után kedd este köthetett ki az olaszországi Lampedusa szigetén.

0 HOZZÁSZÓLÁS