2019. május 8., 09:14

Berlin helyett Bagdadba utazott az amerikai külügyminiszter

Bagdadba érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, ahol Ádel Abdel Mahdi iraki kormányfővel fog tárgyalni - közölte egy iraki kormányzati forrás pár órával az után, hogy az amerikai diplomácia vezetője lemondta berlini látogatását.

pompeo-bagdadban.jpg
Fotó: AFP

A berlini látogatás lemondását Pompeo szóvivője halaszthatatlan ügyekkel indokolta.

Pompeo iraki látogatása egybeesik azzal, hogy újra nőtt a feszültség Teherán és Washington között, miután az Egyesült Államok repülőgép-hordozót és bombázó egységeket vezényelt a térségbe, és figyelmeztette Iránt, hogy bármilyen támadásra "kérlelhetetlen erővel" fog reagálni.

Irak az Egyesült Államokkal és Iránnal is szoros kapcsolatot ápol.

Úton Bagdad felé a külügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Irán tevékenységének eszkalálódása miatt utazik Irakba, ahol a miniszterelnökkel és az elnökkel is találkozik, akiket biztosítani akar arról, hogy az Egyesült Államok a szuverén és független Irak támogatója, és nem akarja, hogy az ország a szomszédos Irán befolyása alá kerüljön.

Az amerikai külügyminiszter sötétedés után érkezett Bagdadba, és nem sokkal később már el is hagyta az iraki fővárost.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.