2019. augusztus 29., 20:04

Az ukrán parlament jóváhagyta Honcsaruk kormányfői kinevezését

Nagy többséggel jóváhagyta csütörtöki első ülésén az új ukrán parlament Volodimir Zelenszkij elnök jelöltje, Olekszij Honcsaruk kormányfői kinevezését.

ukran-kormany-ket-fontos-tagja.jpg
Fotó: AFP

Honcsaruk kinevezését a 450 fős parlamentben 290 képviselő támogatta.

A képviselőkhöz intézett beszédében az új miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány fő feladatának az ukrán gazdasági növekedés erősítését tekinti. Szeretné, ha a jelenlegi 2-3 százalék helyett legalább 5-7 százalékosra emelkedne a GDP-növekedés. Honcsaruk elismerte, hogy az új kormánynak "igen nehéz dolga lesz".

Mindnyájan ismerik a problémáinkat: az adósságokat, amelyeket örököltünk, a darabokra szakadt infrastruktúrát és az ország keleti részében dúló háborút"

 - mondta, hozzátéve, hogy Ukrajnában továbbra is van korrupció. További gondnak nevezte a csempészetet, amelyet, mint hangoztatta, az év végéig fel kell számolni.

Az új kormányfő a gazdasági növekedés beindítása mellett a második legfontosabb feladatnak nevezte az Ukrajnáról alkotott kép megváltoztatását a világban.

A hitelminősítésünk magáért beszél. Ezt minél előbb meg kell tenni, és a változások alapjául a partnerekkel való együttműködésnek kell szolgálnia"

- közölte.

Honcsaruk bejelentette, hogy a Nemzetközi Valutalap (IMF) küldöttsége a következő hetekben Ukrajnába látogat egy három-négy évre tervezett új együttműködési program feltételeinek megtárgyalására.

A kelet-ukrajnai konfliktusról az új kormányfő megjegyezte, hogy ennek a kérdésnek a megoldását is a gazdasági növekedésben látja. Ugyanakkor fontosnak nevezte Ukrajna harckészségének javítását is.

Egyrészt fel kell fegyverezni a hadsereget, másrészt be kell fektetni a háború által sújtott régiókban. Elemeznünk kell, mit tegyünk, és demonstrálnunk kell, hogy elég erős állam vagyunk ahhoz, hogy ellenség ne lépjen a földünkre"

- fűzte hozzá az új kormányfő.

A jogi és közigazgatási egyetemi diplomával rendelkező 35 éves Honcsaruk - Ukrajna eddigi legfiatalabb kormányfője - a liberális gazdasági reformok híve.

Megválasztása a hatalomba tömegesen érkező új emberek sorába illeszkedik, miután Zelenszkij a rendszer megdöntésének ígéretével elsöprő győzelmet aratott az elnökválasztáson.
Honcsarukot május végén nevezték ki az államfői hivatal gazdasági kérdésekért felelős helyettes vezetőjévé. Előzőleg négy éven át vezette az Európai Unió által finanszírozott és az ukrajnai üzleti légkör javításán dolgozó BRDO kijevi elemző központot.

Az új kormányfő jelentős támogatást élvez a parlamenti többség és az elnöki hivatal részéről, de a személyes manőverezési lehetőségei korlátozottak.

Nem lehet független kormányfő, bármennyire is szeretne, miután nincs önálló politikai bázisa"

- jegyezte meg Volodimir Feszenko politikai elemző.

A parlament csütörtökön 314 igen szavazattal elfogadta Andrij Zahordnyuk védelmi miniszter jelölését is. A védelmi tárca vezetőjét, a külügyminisztert és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjét az államfő jelöli.

Az új külügyminiszter Vadim Prisztajko, az SZBU új vezetője pedig Ivan Bakanov lett.

A parlamentben még miniszterjelöltként mondott beszédében Prisztajko hangsúlyozta, hogy Kijevnek fél éve van arra, hogy helyreállítsa az államhatár feletti ellenőrzést a Donyec-medencében.

Mint mondta, nem az a fontos, hogy ez milyen módon történik meg, "béketeremtő misszió" meghívásával, vagy a minszki megállapodás megvalósításával.

"Más a fontos: erre fél évünk van" - hangsúlyozta. Hozzátette: Ukrajnának békére és stabilitásra van szüksége, és Kijev nem folytathat "különböző formátumú végtelen tárgyalásokat". Prisztajko megerősítette, hogy az ország EU- és NATO-integrációját célzó irányvonal változatlan marad.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.