magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. július 19., 10:40

Az iráni külügyminiszter-helyettes szerint nem iráni drónt lőttek le az amerikaiak

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes pénteken tagadta Donald Trump amerikai elnök csütörtöki állítását arról, hogy a Boxer nevű amerikai hadihajó megsemmisített egy iráni drónt a Hormuzi-szorosnál.

abbas-araghchi-irani-h-kul-.jpg
Fotó: Kabir News
Nem veszítettünk el drónt sem a Hormuzi-szorosnál, sem máshol. Attól tartok, hogy a Boxer tévedésből saját pilóta nélküli repülőeszközét lőtte le"

- közölte Aragcsi hivatalos Twitter-oldalán.

A jelenleg New Yorkban tartózkodó Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter előzőleg szintén úgy nyilatkozott, hogy nem tud lelőtt iráni drónról.

Trump csütörtökön jelentette be, hogy egy drón mintegy 900 méterre megközelítette a Boxer nevű amerikai hadihajót, veszélyeztette ezzel a hajót és annak legénységét. Az amerikai elnök szerint a hajó védelmi intézkedésként semmisítette meg a drónt, miután a pilóta nélküli repülőeszköz figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést, hogy forduljon vissza.

Ez Irán legújabb ellenséges és provokatív cselekedete a sokból, amelyeket a nemzetközi vizeken haladó hajók ellen követ el"

- hangoztatta Trump, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok fenntartja a jogot személyzete, létesítményei és érdekei védelmére.

Júniusban az iráni légvédelem lelőtt egy amerikai drónt, és azt állította, hogy a pilóta nélküli repülőgép iráni légtérbe hatolt be. Ezzel szemben az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveletekért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött nemzetközi légtérben lőtték le. Az Egyesült Államok csaknem katonai válaszcsapás mellett döntött az incidenst követően.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.