Az EP elítélte a békés tüntetőkkel szembeni aránytalan erőszak alkalmazását

ma7 | MTI 2019. február 14., 15:08

A békés tüntetőkkel szembeni aránytalan erőszak alkalmazását és a tiltakozók által elkövetett esetleges bűncselekményeket is elítélte csütörtökön az Európai Parlament.

Tüntetők és rendőrök Fotó: Archívum
A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott állásfoglalásban elítélték, hogy több uniós tagállamban is korlátozzák a gyülekezési szabadságot, s az állami hatóságok erőszakos, aránytalan módon avatkoznak be a demonstrációk alkalmával.

A képviselők átlátható, független és hatékony vizsgálatot követeltek az aránytalan beavatkozások esetében, illetve hangsúlyozták, hogy a rendvédelmi szerveknek mindig elszámoltathatóaknak kell lenniük.

A békés tüntetők elleni erőszak soha nem lehet megoldás a vitában vagy a politikában - írták, miközben elismerték, hogy a rendőrség egyes tiltakozók ellenséges magatartása és a nagyfokú munkaterhelés miatt nehéz körülmények között végzi a munkáját.

Az Európai Parlament emellett elítélte az erőszakos, militáns tüntetők által egyének vagy tulajdon kárára elkövetett bűncselekményeket, mondván, az efféle akciók sértik a békés demonstrációk legitimitását.

Hangsúlyozták: a tüntetéseken a fellépő rendvédelmi erők, rendőrök és katonák biztonságát is biztosítani kell.

Elítélték végül az újságírók elleni támadásokat is, leszögezve, hogy a riportereknek rendkívül fontos szerepük van az aránytalan erőszakról való tájékoztatásban.

Noha az állásfoglalásban egyetlen országot sem neveztek meg, a legnagyobb vita jelenleg Franciaországban zajlik a sárgamellényes tüntetőkkel szembeni, esetenként kemény rendőri fellépés jogosságáról.

0 HOZZÁSZÓLÁS