2019. november 13., 08:24

Az amerikai külügy hazahívja köztisztviselői családtagjait Bolíviából

Bolívia elhagyására szólította fel az amerikai tisztségviselők hozzátartozóit az amerikai külügyi tárca kedd este kiadott közleményében, melyben egyúttal világossá teszi: nem javasolja az amerikai állampolgároknak, hogy a dél-amerikai országba utazzanak.

bolivia-lazadas.jpg

A közlemény a bizonytalan helyzetre hivatkozva rendelte vissza az Egyesült Államokba a Bolíviában dolgozó amerikai tisztségviselők családtagjait és rokonait.

A külügyminisztérium egyúttal óvott minden amerikai állampolgárt attól, hogy Bolíviába utazzék.

Közölte: a vitatott bolíviai választások utáni lázongások, tüntetések miatt az Egyesült Államoknak jelenleg korlátozottak a lehetőségei az esetlegesen bajba került amerikaiaknak nyújtandó segítségre.
Bolíviában október 20-án tartottak elnökválasztást, amely után ismét a 2006 óta hatalmon lévő Evo Morales lett az elnök. A dél-amerikai ország sok állampolgára és a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) azonban kétségbe vonta a választások tisztaságát, s az AÁSZ egy sor szabálytalanságot tárt fel.

Az országban elharapódzó elégedetlenség nyomán a katonaság is elpártolt Moralestől, aki vasárnap este benyújtotta lemondását, s azóta már megérkezett Mexikóba, amely politikai menedékjogot kínált neki.

Jeanine Ánez Chávez, a szenátus ellenzéki alelnöke ugyan kedden Bolívia ideiglenes elnökévé nyilvánította magát, és ezt az alkotmánybíróság is megerősítette, de az országban változatlanul bizonytalan a helyzet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.