Az amazóniai erdőtüzek miatt aggódik a fél világ

ma7 | MTI 2019. augusztus 23., 16:09

Emmanuel Macron francia államfő, Angela Merkel német kancellár, valamint Boris Johnson brit kormányfő is aggodalmának adott hangot pénteken a brazíliai esőerdőkben pusztító rekordszámú tűz miatt, és sürgették, hogy az ügy kerüljön napirendre a világ gazdaságilag legfejlettebb hét országát tömörítő G7 csoport hétvégi csúcstalálkozóján Franciaországban.

Képünk illusztráció

A brit kormányfői hivatal tájékoztatása szerint a miniszterelnök a biarritz-i csúcsértekezleten megragadja majd az alkalmat, hogy a természet védelmére szólítson fel.

Boris Johnsont "mély aggodalommal tölti el az amazonasi esőerdőkben kialakult tüzek számának növekedése és az, hogy milyen hatással bír ezen értékes élőhelyek tragikus megsemmisülése" – fogalmazott a kormányfő szóvivője.
Nyilatkozatával a brit miniszterelnök csatlakozott Emmanuel Macron francia államfőhöz és Angela Merkel német kancellárhoz.

Ég a házunk. Szó szerint. Lángokban a tüdő, amely a bolygó oxigénjének 20 százalékát termeli

– írta a francia elnök pénteken a Twitter közösségi portálon.

Képgalériánk:
Fotó: Twitter/Pascal Rossignol, Reuters

Emmanuel Macron nemzetközi válságnak nevezte a pusztítást, és felszólította a G7-országok vezetőit, hogy vitassák meg ezt a vészhelyzetet. Kommentárok emlékeztettek arra, hogy Franciaország egyik tengerentúli megyéje, Francia Guyana az Amazonas-medence peremén fekszik. Sajtóértesülések szerint a francia elnök kilátásba helyezte, hogy vétót emel az Európai Unió és a dél-amerikai országok közötti szabadkereskedelmi egyezmény elfogadása ellen.

A német kancellár a szóvivője útján "megdöbbentőnek és fenyegetőnek" nevezte a tüzeket, és meggyőződését fejezte ki, hogy az ügyet napirendre kell tűzni a G7-csúcsértekezleten.

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén aggodalmainak adott hangot.

"A globális klímaválság közepette nem engedhetjük, hogy még több kár érje az oxigén és a biológiai sokféleség egyik legfontosabb forrását. Az Amazonas-vidéket meg kell védeni" – fogalmazott a Twitteren.

Jair Bolsonaro brazil elnök civil szervezeteket tett felelőssé a tűzesetekért, és azzal vádolta őket, hogy azért perzselik fel az amazonasi őserdőt, hogy ártsanak a kormányának. Emmanuel Macron szavaira reagálva a közösségi hálón úgy fogalmazott, hogy a francia elnök idejétmúlt kolonialista gondolkodásmódról ad tanúbizonyságot azáltal, hogy az Amazonas-vidék országai részvétele nélkül akarja megvitatni az Amazóniával kapcsolatos ügyeket.

Az amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést.

Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfajta él a vidéken. Műholdas felvételek szerint Brazília-szerte 85 százalékkal nőtt a tűzesetek száma az idén az előző évhez képest, főként az Amazonas vidékén. Környezetvédők állítják, Jair Bolsonaro elnök bátorítja a fakitermelőket és a földműveseket, hogy irtsák az őserdőt, így szerezve területeket maguknak.

Időközben kiderült, a Macron által kitvítelt, és milliók által megosztott felvételen nem a mostani amazonasi erdőtűz látható. Azt még egy Loren McIntyre nevű természetfotós készítette, aki 2003-ban elhunyt. A felvétel tehát legalább 16 éves, ami tulajdonképpen semmit nem von le a jelenlegi szituáció komolyságából, mindenesetre Macronnak legközelebb jobban kell majd vigyáznia.
0 HOZZÁSZÓLÁS