Assange kémkedett a londoni nagykövetségen - állítja az ecuadori elnök

ma7 2019. április 15., 11:23

Lenin Moreno ecuadori elnök szerint Julian Assange kémkedésre használta fel a nagykövetségi tartózkodást, ezért döntöttek a kiadatása mellett.

A kiadatásra várva? Fotó: Andy Rain
Az ecuadori kormány a múlt héten visszavonta az Assange-nak korábban megadott menedékjogot. A WikiLeaks alapítóját - aki a brit főváros ecuadori nagykövetségén tartózkodott - a brit rendőrség letartóztatta.

Lenin Moreno, Ecuador elnöke azt nyilatkozta, a döntés előtt egyetlen ország sem tartotta nyomás alatt őket, Assange-ot azért adták ki, mert a férfi a nagykövetségi tartózkodását kémkedésre használta fel,ezt pedig nem engedhette meg. 

Vitatta a döntést Assange ügyvédje, szerinte Ecuadornak azt kellene igazolnia, mi volt az a cselekedet, ami a brit rendőrségnek lehetővé tette, hogy belépjenek az ecuadori nagykövetségre.

Az eredetileg ausztrál állampolgárságú Assange 2017. december 12-én kapta meg az ecuadori állampolgárságot, hét évig élt a brit ecuadori nagykövetségen. Miután őrizetbe vették, bíróság elé állították "titkos amerikai iratok kiszivárogtatása miatt".

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS