2019. augusztus 3., 20:21

Amszterdam csatornáin vonultak fel a meleg büszkeség napján

Amszterdam csatornáin hajózott végig a holland LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) a meleg büszkeség napján szombaton, a felvonulásra mintegy félmillió látogatót vártak szerte a világból.

amsterdam-pride.jpg
Fotó: NBC.news
A szervezők szerint 80 hajó vett részt a rendezvényen, közük a holland rendőrség és katonaság, illetve egy temetkezési vállalkozás járműve. A PrideAmsterdam nevű kilencnapos eseménysorozat vasárnap ér véget, témája az "Emlékezz a múltra, teremtsd meg a jövőt!" jelmondat köré szerveződött.

Az első melegfelvonulásra 1996-ban került sor Amszterdamban, és azóta a holland főváros egyik legnagyobb eseményévé nőtte ki magát.

A melegek jogáért küzdő mozgalmat a New York-i Stonewall Innben ötven évvel ezelőtt tartott rendőrségi razzia indította útjára. 1969. június 28-án, az egyik megalázó razzia után az LMBTQ közösség fellázadt a rendőrök ellen, ami napokig tartó erőszakos összecsapásokhoz és a melegjogi mozgalom megerősödéséhez vezetett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.