Algéria nyerte az Afrika Kupát, utcai háborúra készül Párizs

ma7 2019. július 20., 10:19

Péntek késő este az algériai labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte a szenegáli csapatot az Afrika Kupa döntőjében, ezzel másodszor lett a kontinens legjobbja. A győzelemnek azonban rossz oldala is van, hiszen a Franciaországban élő algériai migránsok már az elődöntő után is hatalmas pusztítást végeztek több francia városban is. A francia belügyminiszter újabb rombolástól tartva több ezer rendőrt vezényelt éjszakára az utcákra.

Algériaiak a Diadalív előtt Fotó: Hans Lucas/Mathias Zwick

Korábban hatalmas rombolás volt Párizsban, illetve más francia városokban, miután Algéria bejutott a döntőbe az Afrikai Nemzetek Kupáján. Nem a franciák ünnepeltek, hanem az ott élő algériaiak, csakhogy magukról teljesen megfeledkezve. Az afrikai migránsok útját kirakatbetörések, zaklatások, gyújtogatás és a forgalom megbénulása követte.

 Hatalmas tömeg volt a Diadalívnél és a Champs-Élysées-n is, az örömünnep hamar tombolássá és erőszakká alakult, ennek eredménye számos bolt és autó megrongálása lett. A migránsok kirakatokat törtek be, járókelőket zaklattak és gyújtogattak.

Nemcsak az elődöntő után, korábban is rongáltak az algériaiak, halálos baleset is történt Montpellier-ben, ahol a France Info hírcsatorna információi szerint egy szurkoló autójával átgázolt egy családon, és a 40 éves családanya a helyszínen szörnyethalt, a vele lévő alig egyéves kisbabája élet és halál között lebegett, miközben a helyszínen egy 17 éves lány is súlyos sérüléseket szenvedett. Az elkövetőt sikerült elfogni.

Képgalériánk:
Járőröző rendőrök Fotó: Hans Lucas/Mathias Zwick

Párizs és Montpellier mellett több városban is volt rongálás. Lille-ben 600, Lyonban 800 Roubaix-ban 1000 ember ünnepelt, közülük 14 migránst kellett előállítani.

Tours-ban (Indre-et-Loire megye székhelye) 800 algériai ünnepelt, megrohamozták a városházát, letépték a kitűzött francia zászlót, és helyére kitették az algériait.

Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS