2019. szeptember 5., 11:18

Áder: Magyarország támogatja Georgia területi egységét és integrációs törekvéseit

Magyarország, ahogy eddig is tette, ezután is támogatja Georgia (lánykori nevén Grúzia - szerk. megj.) területi egységét a nemzetközileg elismert határai között, és továbbra is kiáll az ország euroatlanti integrációs törekvései mellett - mondta Áder János államfő csütörtökön Tbilisziben, Szalome Zurabisvili georgiai elnökkel közös tájékoztatóján.

áder
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János 1990 óta az első magyar államfő, aki az országba látogat. A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy az új Európai Bizottság lendületet ad Georgia integrációs folyamatának, amely az elmúlt években megtorpant.

Az államfő a turizmusról szólva azt mondta, annak komoly növekedést adott egy légi járat öt évvel ezelőtti beindítása, így a jövőben is hasonló megoldásokra lesz szükség.

Áder János további együttműködési lehetőséget látott a vízügy terén, hiszen a vízkincsben gazdag, iparosodó és mezőgazdasági termelést is folytató Georgia számára a víztisztítás kérdése megkerülhetetlen. Az országot ugyancsak segítheti Magyarország tapasztalata a termálvízkészlete hasznosításában – tette hozzá.

A jövő azonban az informatikáról szól – jelentette ki, hozzátéve, lehetőséget lát arra, hogy a Kínával együttműködésben elektromos autók gyártását tervező Georgia Magyarországon tesztelje járműveit. Az államfő a kulturális kapcsolatok építését is szóba hozta, és ígéretet tett arra, hogy elősegíti a jövőben georgiai művészek magyarországi fellépését, mert, ahogy fogalmazott, azoknak bármelyik magyar kulturális fesztiválon lenne helyük.

Szalome Zurabisvili a találkozó témái közül Georgia oroszok által elfoglalt területei, Dél-Oszétia és Abházia ügyét emelte ki.

Rámutatott arra, hogy feszültségekkel terhelt nyár van az országa mögött, és kijelentette: a politikai tárgyalásoknak új formát kell adni a kialakult helyzet javítása érdekében. Köszönetet mondott a magyar részvételért az Európai Unió Megfigyelő Missziójában (EUMM), amely ezen területek határait felügyeli, és amelyet csütörtökön Áder János is meglátogat. Mint mondta, a konfliktus elsősorban a határ két oldalán élők életét súlyosbítja.

Kiemelte országa euroatlanti integrációs törekvéseit és az ehhez nyújtott magyar támogatást.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva azt mondta: Georgia gazdasági fejlesztésében is számít a magyar tapasztalatokra, a grúz diákok számára pedig óriási lehetőségnek nevezte, hogy a cserediákprogram keretében Magyarországon szerezhetnek európai tapasztalatot. Szalome Zurabisvili az energetikai és a számítástechnikai terén megvalósítható együttműködés bővítését is kiemelte.

Áder János három napos hivatalos látogatása keretében csütörtökön koszorút helyezett el a georgiai állam egységéért életüket áldozó katonák emlékművénél.

Az államfő nap folyamán találkozik Arcsil Talakvadzéval, a georgiai parlament elnökével, majd ellátogat Mchetába és Odzisibe, az Unió határt megfigyelő missziójához.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.