A spanyol pártvezetők tömeges választási részvételre buzdítottak

ma7 | MTI 2019. november 10., 19:51

Tömeges részvételre buzdították a szavazókat a parlamenti választásokon a legnagyobb spanyol pártok vezetői azután, hogy leadták voksaikat, délután hat óráig azonban kevesebben mentek el szavazni, mint fél évvel ezelőtt, amikor legutóbb választást rendeztek Spanyolországban.

Fotó: TASR/AP

Az urnazárást megelőző utolsó adatközlés szerint az eddigi részvétel 56,8 százalékos volt, ami 3,9 százalékkal marad el az áprilisi 60,7 százaléktól - derült ki Miguel Ángel Oliver, a spanyol ügyvezető kormány kommunikációs államtitkárának tájékoztatásából.

Számszerűen ez azt jelenti, hogy a választás első kilenc órájában 19,7 millióan voksoltak, míg tavasszal 21,1 millióan. Már a délután 14.00 órás adatok is alacsonyabb, 37,9 százalékos részvételi arányt mutattak, ami 3,5 százalékkal volt kevesebb mint az áprilisi 41,49 százalékos részvételi arány.

Isabel Goicoechea, a belügyminisztérium helyettes-államtitkára sajtótájékoztatón elmondta: a választás országszerte jellemzően zavartalanul zajlik, azonban egy fegyveres férfit őrizetbe vettek a katalán Amposta város rendőrei.

A szavazásra érkező 70 éves férfinél egy megtöltött pisztolyt vettek észre, majd amikor átkutatták egy borotvát is találtak nála. Adam Tomás helyi polgármester az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta: a férfi nem viselkedett fenyegetően, de azt egyelőre nem tudni, miért volt nála fegyver.

„Arra ösztönzöm a spanyolokat, hogy szavazzanak, hogy erősítsük meg szavazatunkkal a spanyol demokráciát” – fogalmazott a politikusok közül legkorábban szavazó Pedro Sánchez szocialista ügyvezető kormányfő a szavazóhelyiség előtt várakozó újságíróknak.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára hangsúlyozta: az országnak stabilitásra van szüksége. Kitért arra is, hogy biztosítják a voksolás lebonyolításának zavartalanságát.

„Ez egyike azon kevés napoknak, amikor bármelyik választópolgárnak ugyanannyi hatalma van mint egy multimilliomosnak” – mondta nem sokkal később egy másik madridi szavazóhelyiség előtt Pablo Iglesias, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés vezetője.

Pablo Casado, az eddigi legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke szavazata leadása után arról beszélt, hogy a legkedvezőbb eredményt egy világos eredmény jelentené, amely lehetővé teszi az uralkodó belpolitikai patthelyzet feloldását. „A folytonosság vagy a változás között választunk” - jegyezte meg.

Délelőtt szavazott Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt vezetője is, aki szerint itt az idő, hogy a társadalom megmozduljon. A mérsékelt szavazókat felszólította: ne maradjanak otthon és ne engedjék, hogy mások döntsenek helyettük.

A legnagyobb pártok vezetői közül utolsóként adta le voksát Santiago Abascal, a bevándorlásellenes VOX párt elnöke, aki a választást a nemzeti szuverenitás gyakorlásának nevezte, és reményét fejezte ki, hogy az eredmények Spanyolország egységének megerősítését szolgálják.

A szavazóhelyiségek reggel 9 órakor nyitottak meg, és van, ahol a voksolás már be is fejeződött. A leggyorsabb, nem először az észak-kelet spanyolországi Villarroya település volt, ahol a választásra jogosult nyolc ember összesen 32 másodperc alatt adta le szavazatát, így a szavazóhelyiség már be is zárt.

Sajtóbeszámolók szerint Sevillában az egyik szavazókörben jelmezben jelentek meg szavazók. A kultikus Csillagok háborúja-filmek rajongói kedvenc hőseiknek öltözve vonultak be, és maszkjukat csak arra az időre vették le, amíg azonosították őket a szavazólapok átadása előtt.

Egy szavazóköri elnök jegesmedve jelmezben várta a szavazókat Ciudad de Osma településen, így kívánta felhívni a figyelmet tiltakozására, amiért kisorsolták egy általa nem kívánt feladat ellátására, amelynek elutasítását a jogszabályok nem engedik.

A spanyol választók összesen 22 800 helyszínen voksolhatnak az ország 8131 településén és városában este nyolc óráig.

Az előzetes eredmények ismertetését este fél tizenegy utánra jelezte a választás lebonyolításáért felelős belügyminisztérium.

0 HOZZÁSZÓLÁS