2019. szeptember 26., 12:53

A lázadókat vezető Haftar kész a párbeszédre az egységkormány vezetőjével

A csapataival Tripolit ostromló Halífa Haftar, a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője közleményben jelezte csütörtökön: kész a párbeszédre riválisával, az egységkormányt vezető Fájez esz-Szarráddzsal.

libiai-egysegkereses.jpg
Fotó: ma7

Halífa Haftar lázadó tábornok, a Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője április 4-én indította meg csapatait a nemzetközileg elismert egységkormány kezén lévő Tripoli elfoglalására azzal az ürüggyel, hogy kiűzi a terroristákat a fővárosból. Az LNA a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, és élvezi Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Oroszország támogatását. Harcosai azonban kemény ellenállásba ütköztek az egységkormánnyal szövetséges milíciák részéről, amelyeket Törökország és Katar támogat. A kiegyenlített küzdelemben több mint ezren vesztették életüket az ENSZ adatai szerint.

Arra van szükség, hogy párbeszédet indítsunk, és tárgyalóasztalhoz üljünk"

- írta Haftar.

A tábornok azonban leszögezte: erre nem kerülhet sor addig, amíg terrorcsoportok és bűnbandák uralják Tripolit. Haftar a nemzetközi egységkormánnyal szövetséges milíciákra célzott.

Az LNA vezetője egyúttal üdvözölte, hogy Párizs és Róma kezdeményezésére a líbiai konfliktus is napirendre kerül az ENSZ csütörtöki ülésén. Haftar reméli, hogy az összejövetel olyan javaslatokat eredményez, amelyek Líbia érdekét szolgálják, illetve a biztonság és a stabilitás helyreállítását célozzák.

A tábornok szeptember elején elutasította az ENSZ felszólítását a párbeszéd újrakezdésére, mert úgy vélte, hogy a katonai megoldás hozhat csak békét.

Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb mértékben ellenőrzésük alá vonni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.