2018. április 10., 18:41

A Kreml nem akar elhamarkodott orosz ellenintézkedéseket az amerikai szankciókra

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elismerte, hogy Oroszország nem kíván változtatni politikáján a nyugati országok szankciós nyomásának hatására, és továbbra is a saját érdekeinek megfelelően fog cselekedni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyzet nem egyszerű és az a piacokon korrekciókat követel meg.    

201801220830320.trump-putin-us-russia-.jpg

Kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök folyamatosan figyelemmel kíséri a gazdasági helyzetet, de egyelőre nem szerepel a napirendjén, hogy találkozzon a szankciók által sújtott üzletemberekkel.

Dmitrij Medvegyev kormányfő szerint, "a gazdaság helyzete abszolút stabil" a 2017-es év egyenlege alapján, a makrogazdasági mutatók pedig a megfelelő szinten állnak. Az infláció abszolút alacsony szinten áll, ami lehetővé teszi a hitelezés fejlesztését.
Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter egy moszkvai tőzsdefórumon kijelentette, hogy az orosz makrogazdaság és a pénzpiacok kibírják az új amerikai szankciókat. Fő kormányzati feladatként a büntetőintézkedések által érintett, több százezer munkahelyet biztosító vállalatok zavartalan működésének biztosítását nevezte meg.

A Bank Rosszii a nap folyamán a dollár hivatalos árfolyamát 3,79 rubellel, 62,3699 rubelre, az euróét 4,92 rubellel 76,8522 rubelre emelte. A moszkvai tőzsde indexe rubelelszámolásban kedden csaknem visszanyerte a "fekete hétfőn" elszenvedett veszteség felét és 4,2 százalékpontot emelkedett, a vezető részvények pedig 11,4 százalékpontot is elérő pozitív dinamikát mutattak.

A Vedomosztyi című gazdasági napilap értesülése szerint az orosz kormány az amerikai szankciók nyomán felgyorsította egy olyan törvénytervezet kidolgozását, amely az "offshore jegyeit hordozó különleges övezetek" létrehozásával támogatná az érintett vállalatokat, a tőke Oroszországba való gyors és kettős adóztatástól mentes visszahozását. A vlagyivosztoki Russzkij és a kalinyingrádi Oktyabrszkij szigeten kialakítandó övezetek rezidensei megkapnák a nemzetközi vállalkozás státusát és csak az oroszországi bevételeik alapján fizetnének adót.

Sajtójelentések szerint az amerikai feketelistára került orosz üzletemberek hétfőn egyetlen nap leforgása alatt 12 milliárd dollárt vesztettek, az orosz tőzsde és a rubel árfolyamának zuhanása miatt. A rubel árfolyamának csökkenése az olaj- és gázipari, valamint a kohászati vállalatok részvényeinek emelkedéséhez vezetett, mert a nemzeti fizetőeszköz gyengülése az árupiacokon ezeknek a cégeknek kedvez.

Washington múlt pénteken jelentette be, hogy szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt káros beavatkozás, a Krím bekebelezése és a szíriai szerepvállalás miatt.

Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntetőintézkedések hét oligarchát, tizenkét általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és tizenhét kormányzati tisztségviselőt érintenek. A szankciók részeként befagyasztják az érintettek amerikai joghatóság alá eső vagyonát, és megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzletet kössenek velük.

Megosztás
Címkék