2019. március 1., 20:26

A kanadai miniszterelnök átalakította kormányát

Justin Trudeau kanadai kormányfő pénteken kormányátalakítást hajtott végre annak érdekében, hogy betöltsék a veteránügyi miniszter megüresedett helyét. A korábbi miniszter, Jody Wilson-Raybould február közepén lemondott egy korrupciógyanús ügy kapcsán.

jody-wilson-raybould.jpg
Fotó: The Georgia Straight

Justin Trudeau kanadai kormányfő a tárca élére Lawrence MacAulayt nevezte ki pénteken. Lawrence MacAulay emellett ellátja a nemzetvédelemért felelős társminiszter feladatait is. A MacAulay által eddig betöltött mezőgazdasági miniszteri posztot mostantól Marie-Claude Bibeau fejlesztési miniszter tölti be, míg az ő feladatait ezentúl Maryam Monsef nőügyi és esélyegyenlőségi miniszter látja el.

Jody Wilson-Raybould igazságügyi, majd veteránügyi miniszter február 12-én távozott a kormányból, miután kanadai sajtójelentések szerint előbbi megbízatása idején Justin Trudeau hivatalából nyomást gyakoroltak rá, hogy elnéző legyen a korrupciógyanúba keveredett SNC-Lavalin építőipari céggel.

A vállalatot azzal gyanúsítják, hogy 2001 és 2011 között mintegy 31 millió euró értékű kenőpénzt fizetett ki a néhai líbiai diktátor, Moammer Kadhafi családjának.

Jody Wilson-Raybould a lemondását követően a kanadai parlament alsóházának igazságügyi bizottsága előtt azt mondta: szembesítette Trudeau-t azzal, hogy nyomást gyakorolnak rá az SNC-Lavalin ügyében. Közölte továbbá, hogy kormánytisztviselők folyamatos nyomás alá helyezték tavaly szeptember és december között, hogy az építőipari vállalat pénzbírságot kapjon ahelyett, hogy perbe fogják. Mindazonáltal hozzátette: nem gondolja, hogy a nyomásgyakorlás illegális volt.

Jody Wilson-Raybould 2015 novemberétől és 2019 január közepéig vezette az igazságügyi tárcát. Ezt követően a veteránügyi minisztérium élén állt a kormányból való távozásáig.

Trudeau kitart amellett, hogy kormánya megfelelően járt el az SNC-Lavalin ügyében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.